Finançament municipal
Política 07/03/2012

L'alcalde de Moià reconeix que "no tindria sentit que la Generalitat posés diners per la mala gestió d'un ajuntament"

Dionís Guiteras assegura que la seva amenaça de dimitir en ple va ser "treta de context" i adverteix que Moià ha fet "el mateix que altres ajuntaments", però ho ha fet "molt pitjor"

Ara
2 min
Dionís Guiteras ha visitat 'Els matins'

BarcelonaL'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha explicat en una entrevista a 'Els matins' de TV3 que "és qüestió" de dies que s'aprovi el pla de sanejament del municipi que s'està negociant amb la Generalitat, i que ha de permetre "posar el comptador a zero" i pagar a tots els proveïdors amb els quals l'Ajuntament té deutes. Aquest pla implicarà "hipotecar el poble durant 20 anys", però Guiteras recorda que "el poble ja està hipotecat", i defensa aquesta opció més que no pas la possibilitat que la Generalitat assumís directament el deute de Moià: "No tindria sentit que la Generalitat posés diners per la mala gestió d'un ajuntament. Ni hi ha recursos suficients ni seria just".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'alcalde ha destacat que des de la seva arribada al govern municipal, el maig de l'any passat, han fet un "replantejament dels serveis" que ha permès, per exemple, que "per cada alumne de l'escola de música, en comptes de perdre diners, se'n guanyin", i ha recordat que la seva primera mesura en arribar a l'alcaldia va ser rebaixar "un 67%" el seu sou i el dels regidors. Segons ha explicat, ara ell cobra 1.000 euros al mes, i els regidors, 300, per la qual cosa, diu, la seva feina s'ha convertit en "un acte de fe".

Tot i que el deute del municipi s'arrossega des dels mandats anteriors, Guiteras ha reconegut que la seva situació actual és "culpa de Moià", però vol demostrar que el seu és un poble "treballador" que lluitarà per sortir-se'n, i ha advertit: "Moià ha fet el mateix que altres ajuntaments, ha donat serveis que no podia mantenir. Què ha fet diferent? Que ho ha fet molt pitjor".

Sobre la sentència que el condemna personalment a pagar una multa pel retard en el pagament a un proveïdor, Guiteras ha explicat que està preparant un recurs, i que no ha demanat al jutge per què l'ha condemnat a ell i no a l'alcalde anterior. Moià va rebre 190.000 euros de l'ICO que s'havien de destinar a pagar factures de proveïdors, i segons Guiteras aquests diners s'han utilitzat amb aquesta finalitat. Les condicions de l'Estat, però, impedien que aquests diners es destinessin a pagar la factura pendent amb el proveïdor que ara ha denunciat l'Ajuntament. "No podia saltar-me la llei", ha dit l'alcalde, i considera que "això el jutge ho hauria de saber". En tot cas, Guiteras ha deixat clar que "no ha tingut mai intenció de plegar", i que la suposada amenaça d'abandonar en ple el govern municipal era simplement una manera de parlar que s'ha tret de context. "No podem plegar, i a més no tindria sentit, perquè la condemna és personal", ha recordat, i ha destacat el suport que ha rebut tant de la Generalitat com del poble, que és "el més important".

L'alcalde ha admès, també, que al desembre estava citat a judici per declarar sobre aquest cas, però que no hi va anar perquè "no hi havia diners per a l'advocat ni el procurador" i, a més, no s'esperava que el tema "anés tan enllà". "Vam admetre el deute i vam dir-li al jutge que volíem pagar, però que no teníem diners, i que quan en tinguéssim, pagaríem", assegura.

stats