Política 14/09/2017

Puigdemont, sobre la intenció de Rajoy de tallar la llum als col·legis electorals: "Encara ens regalaran una jornada romàntica"

El president de l'ACM diu que si suspenen actes "els farem a qualsevol plaça" i si tallen la llum "votarem amb espelmes"

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al seu despatx del Parlament

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reaccionat davant la decisió de Rajoy de demanar tallar la llum dels col·legis electorals que ha publicat avui 'El Mundo'. Puigdemont ha publicat a Facebook: "Encara ens regalaran una jornada romàntica":

D'altra banda, el president de l'ACM i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, ha dit en una entrevista a 'Els matins de TV3' que si prohibeixen l'acte d'inici de campanya d'avui el faran "al carrer" o a "les places" i que si tallen la llum dels col·legis electoral "votarem amb espelmes": "És la persecució de la llibertat d'expressió a la qual estem sotmesos en aquest país".

Buch creu que el govern espanyol citarà primer els ajuntaments més grans per aplicar "l'estratègia de la por", ja que veu impossible que els citin a tots "a no ser que ens posin al camp del Barça". Tot i que encara no li ha arribat cap citació, considera que l'Estat és capaç de detenir alcaldes: "En aquest país t'ho pots imaginar tot, perquè son potiners, no fan les coses ben fetes".

El president de l'ACM ha comparat l'Estat amb "aquell nen que ens prenia l'esmorzar o ens pegava a tots" fins que "la classe un dia es plantava i deia 'no'". Manté que s'han conjurat Govern, ajuntaments i ciutadania i que van "tots en bloc". També ha tret importància a la decisió no unitària dels alcaldes (els de la CUP han dit que no aniran a declarar) i ha reiterat la seva decisió: "No tenim cap mena de por d'explicar el que hem fet. No és cap delicte, es va treure del Codi Penal". Buch creu que anar a declarar no implica dubtar de la legalitat del Parlament, i ha dit que els alcaldes volen explicar a la fiscalia que estan emparats per la legalitat del Parlament de Catalunya que ha votat la ciutadania", però respecta la decisió dels alcaldes que no aniran a declarar.

"Que vinguin ells a buscar unes armes de destrucció massiva com són les urnes"

Sobre l'ordre que ha rebut la policia local, ha deixat clar que no és una policia judicial i que "els han de deixar en pau i tranquils perquè es dediquin a la seva feina, que és vetllar per la convivència i no perseguir urnes". Buch considera que la policia espanyola va passar vergonya durant els escorcolls i que per això volen que faci la feina un altre. "Que passi vergonya el mateix president, la justícia o la fiscalia, que vinguin ells a buscar unes armes de destrucció massiva com són les urnes".

El president de l'ACM ha fet una crida a tots els ajuntaments, també als 200 que no col·laboraran amb el referèndum, perquè assisteixin a la manifestació de dissabte a la plaça Sant Jaume per "mostrar rebuig a l'actitud del govern espanyol i la justícia". També s'ha mostrat convençut que Colau canviarà d'opinió i cedirà locals l'1-O.

stats