RELLEU AL TSJC
Política 26/02/2016

Barrientos ja presideix el TSJC: "Que ningú acudeixi als tribunals per trobar solucions al debat social obert a Catalunya"

Carlos Lesmes, president del poder judicial espanyol, avisa que cal vetllar pel compliment de la Constitució "sense ambigüitats ni càlculs oportunistes"

Enric Borràs / Oriol March
3 min
Jesús María Barrientos, nou president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), amb el seu antecessor, Miguel Ángel Gimeno

BarcelonaJesús María Barrientos ja és el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). "Prometo guardar i fer guardar la Constitució i la resta de l'ordenament jurídic", ha llegit Barrientos en el moment de prendre possessió. En el seu discurs, Barrientos ha assegurat que "ningú" ha d'acudir als jutjats i als tribunals per trobar solucions al debat social obert actualment a Catalunya". "Només correspon als responsables polítics encaminar el debat i articular respostes imaginatives que poden resultar acceptades per àmplies majories", ha apuntat el nou president del TSJC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Barrientos ha dit que la Constitució implica als jutges complir i fer complir les lleis, però també la "inaplicació sistemàtica" de qualsevol llei o norma "de rang inferior" que "desbordi o s’aparti del cos jurídic d’inspiració constitucional". O sigui: el mandat de no aplicar tot allò que s’aparti de la Constitució.

"El Parlament de Catalunya, en tant que dipositari de la voluntat democràticament expressada pel poble català, està plenament legitimat per emprendre iniciatives de millora del marc de relacions i de convivència [amb la resta d'Espanya]. Malgrat això, el mateix Parlament suporta la seva legitimitat en l'Estatut de Catalunya i, abans, en la Constitució espanyola del 1978, de tal manera que cap d'aquestes normes bàsiques podrà veure's superada si no és prèvia la seva reforma, aconseguida a través dels procediments que hi ha establerts. Aquest és l'estat de dret que tots ens hem donat i el pilar més sòlid de la convivència pacífica", ha indicat.

Torn de Lesmes

El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha arrencat el seu discurs destacant el paper de Catalunya en la trajectòria dels jutges de tot l'Estat. "El poder judicial d'Espanya té una vinculació especial amb aquesta terra", ha dit Lesmas. "La majoria dels 5.749 membres de la carrera judicial han exercit en algun moment a Catalunya", ha continuat, "a més, Catalunya és una de les comunitats espanyoles amb més jutges". També ha recordat que la seu de l'escola judicial és a Barcelona.

En clau més política, Lesmes ha indicat que els jutges estan obligats a "vetllar" pel compliment de la Constitució "sense ambigüitats ni càlculs oportunistes".

El màxim dirigent del TSJC ha agraït la tasca feta a Gimeno i ha donat la benvinguda a qui li agafa el relleu. "Aquí ja heu estat testimonis de la vàlua de Jesús María Barrientos", ha afirmat, i i l’ha definit com "un gran jutge" molt "escrupolós" amb la llei.

Comiat de Gimeno

Abans del seu discurs ha pres la paraula Miguel Ángel Gimeno, predecessor en el càrrec, que s'ha referit a la situació política: "La nostra societat es troba immersa en una complexa situació política. Però és precisament per això que la independència judicial, en la dimensió de l'estatut personal, ha d'estar més lliure de pressions: de les que tinguin origen en altres poders de l'Estat, dels mateixos membres del poder judicial i dels interessos en joc".

El paper del Govern

La representació del Govern ha estat encapçalada pel conseller de Justícia, Carles Mundó, i pel titular d'Interior, Jordi Jané. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, estava convidat a l'acte, però ha declinat assistir-hi. Entre els dos consellers s'hi han assegut la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, i un representant de l'exèrcit.

El Govern acull amb "recel" l'arribada de Barrientos, que s'ha posicionat nítidament en contra del procés sobiranista. Al llarg de les últimes setmanes, però, Barrientos ha traslladat a les institucions catalanes que arriba "sense ganes de confrontació política".

De fet, l'executiu de Puigdemont seguirà atentament el contingut del discurs de Barrientos, en la mesura que el seu to marcarà la relació que tindran al llarg dels propers mesos.

stats