28-N
Política 27/11/2010

Laporta i Carretero pugnen per entrar al Parlament

Reagrupament va néixer com un corrent crític d'Esquerra, mentre que Solidaritat Catalana encara és formalment una coalició de diversos partits

Roger Tugas
2 min
Joan Laporta, durant l'acte de final de campanya de Solidaritat Catalana, al Palau de Congressos de Barcelona.

BarcelonaSolidaritat Catalana (SI) i Reagrupament (RCat), les formacions independentistes liderades respectivament per Joan Laporta i Joan Carretero, s'han disputat durant la campanya un electorat molt similar, mitjançant promeses i programes gairebé calcats que prioritzen l'eix nacional i la regeneració democràtica per damunt d'ambigües qüestions socials. Aquesta nit se sabrà si la divisió entre ambdues candidatures els passarà factura i es quedaran a les portes del Parlament o si superaran els efectes de la desunió i ambdues aconsegueixen obtenir representació. En aquest sentit, les últimes setmanes han protagonitzat alguns xocs creuats fruit de la confrontació per un mateix espai.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

RCat fa més que treballa en el seu projecte, des que es va constituir com a corrent crític d'Esquerra, l'any 2006. El seu líder, l'exconseller de Governació Carretero, va deixar el partit l'abril de 2009 després de diversos xocs amb la direcció i va constituir l'associació política independent, que ha crescut i realitzat tres assembles fins estar preparada per presentar-se als comicis d'avui. La seva trajectòria li ha permès teixir una implantació territorial major que la de SI, però durant aquest temps RCat no s'ha salvat de patir dimissions internes i baixes sonades, deixant enrere acusacions de ser una organització massa personalista.

Per altra banda, Laporta va estar flirtejant amb la formació de Carretero, qui li cedia el primer lloc per Barcelona, i en molts moments l'acord per constituir una candidatura conjunta semblava fet, però les negociacions es van trencar el juliol, quan l'expresident del Barça va anunciar que preparava una formació per preparar-se a les eleccions conjuntament amb els antics dirigents d'Esquerra i CDC, Uriel Bertran i Alfons López Tena. Des de llavors, han sumat els suports de diverses personalitats i partits i van escollir els seus candidats de forma assambleària. Les enquestes el situen lleugerament per davant de RCat i li pronostiquen que aconseguirà almenys un escó.

stats