COALICIÓ INDEPENDENTISTA
Política 16/03/2011

Laporta i Portabella segellen el pacte per crear un tercer espai que vol "competir per la victòria"

El líder d’ERC de Barcelona i el de Democràcia Catalana acorden que els republicans es quedin amb l’u i el tres, Laporta i Anna Arqué ocuparan el dos i el cinc respectivament i RCat el quatre. L’acord relega els actuals regidors republicans Xavier Florensa i Ricard Martínez als números sis i set.

M. Colomer
2 min
Portabella i Laporta

BarcelonaFumata blanca. Després de setmanes de negociacions i preacords, i superats els esculls que han retardat l’anunci del pacte, Jordi Portabella i Joan Laporta han escenificat avui l’acord. Es concreta en la incorporació a la coalició d’ERC i RCat el partit de Laporta, democràcia Catalana. L’exlíder de Solidaritat serà el dos de Portabella, i Anna Arqué –persona de la màxima confiança de Laporta- ocuparà el número cinc. Així, darrera Laporta hi anirà la republicana Ester Capella, el quatre l’ocuparà el reagrupat Ignasi Planes i el cinc Anna Arqué.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pacte, però, relega dos dels actuals regidors d’ERC, Xavier Florensa i Ricard Martínez, als números sis i set. Tant Portabella com Laporta han afirmat que concórrer als comicis amb voluntat d’aglutinar un tercer espai allunyat de CiU i PSC que pretén “competir per la victòria” i no jugar a l’equidistància.

Acord de “llarg recorregut”

En una compareixença conjunta que han fet a l’Ateneu Barcelonès i amb clares mostres de mútua complicitat, Portabella ha afirmat que l’acord pretén fer de Barcelona la “millor ciutat del món on viure i per ajudar a construir com a capital Catalunya el millor país del món on viure.

Portabella ha assegurat que el pacte té voluntat de ser un “acord de futur” que ha volgut deixar ben clar que “és el contrari d’acord efímer i puntual davant la imminència de les eleccions municipals”. Un acord, ha afegit, que es vol “durador i de llarga vida”. De llarg recorregut sí, però només circumscrit a Barcelona i sense que sigui extrapolable a cap altre nivell, ha asseverat Portabella.

El cap de llista de la coalició, que no descarta incorporar a “personalitats” de l’esquerra catalanista ja per sota del número set, ha agraït a Laporta el seu “esperit de suma”. Ara bé, ha deixat ben clar que Laporta no s’incorporarà a ERC, perquè és president de Democràcia Catalana “i per molts anys”, en un comentari encriptat inevitablement interpretable en clau interna a ERC. “Laporta és president de DC i espero que ho sigui durant molts anys, això és una coalició, una unió de partits distints”. La coalició es presentarà amb un nom paraigúes encara per concretar que inclourà les sigles d’ERC, RCat i DC a sota.

D’entrada Laporta mantindrà el seu escó al Parlament, si bé ha deixat la porta oberta a “prendre decisions” després del 22-M, tot i que més tard ha dit que no renunciarà a l’acta de diputat, per "compromís". El que sí ha deixat clar portabella és que els resultats que obtingui la coalició se sumaran als d’ERC en administracions supramunicipals, com el consell comarcal o la Diputació.

Si bé Portabella parla directament de victòria, Laporta ho ha deixat en ser “clau per a la governabilitat”. En aquest sentit, el president de Democràcia catalana, ha acabat la seva intervenció afirmant que dinaran suport només a la llista que obtingui més suport de la ciutadania.

stats