Política 19/09/2017

L'assemblea de càrrecs electes impulsada per Podem es perfila per a aquest cap de setmana

La formació lila treballa perquè se celebri fora de Madrid i Barcelona, i podria ser a Navarra

Ot Serra
2 min
Pablo Iglesias i Xavier Domènech, en un acte de campanya d'En Comú Podem

MadridEncara amb la incògnita de quines formacions se sumaran a l'assemblea de diputats, senadors i alcaldes proposada per Podem per enviar un missatge de rebuig a les actuacions del PP i els òrgans judicials contra l'1-O, la formació lila accelera perquè es pugui celebrar aquest cap de setmana. Així ho asseguren fonts del partit, que segueixen situant el PSOE en un pla diferenciat de PP i Cs i confien que es pugui sumar a la jornada de debat. Amb tot, i vistes les darreres declaracions dels dirigents socialistes, admeten que probablement no hi prendran part.

La formació de Pedro Sánchez encara no ha emès una resposta oficial a la crida de Podem, però pel que es pot intuir de les manifestacions públiques dels representants socialistes, cobra força la seva negativa. Aquest dimarts la portaveu parlamentària, Margarita Robles, ha insistit que la revisió del model territorial a l'Estat s'ha de debatre a la comissió d'estudi que la junta de portaveus ha aprovat que es voti al ple de la setmana vinent. Un grup de treball avalat per tots els grups on ERC ja ha deixat clar que no participarà. Els tràmits parlamentaris, però, faran que aquesta comissió no comenci a funcionar fins després de l'1 d'octubre, cosa que podria ser compatible amb la participació del PSOE a l'assemblea proposada per Podem, iniciativa que necessàriament ha de tenir lloc abans de la data fixada pel referèndum, tal com van explicar els seus impulsors.

També es desconeix quina localitat allotjarà aquesta gran reunió, tot i que ha pres força que sigui a Navarra. Veus de Podem veuen amb bons ulls que l'assemblea s'allunyi dels focus de Barcelona i Madrid i que tingui lloc a Navarra. La presidenta del Parlament navarrès, Ainhoa Aznárez Igarza, es va oferir, a través de Twitter, a cedir dependències de la comunitat autònoma.

A l'espera de les forces independentistes

Tampoc no està confirmada la presència dels partits independentistes, malgrat que el PDECat i ERC van donar la benvinguda a la iniciativa, si no hi ha més "concreció", i Podem dona per fet que hi seran. La CUP, que tampoc ha respost la invitació, es posicionarà respecte de la qüestió aquest vespre en l'acte de campanya que té previst a Tortosa, segons expliquen fonts de la formació anticapitalista. Per la seva banda, el portaveu parlamentari del PNB, Aitor Esteban, també ha demanat més informació a Podem sobre l'assemblea però ha mostrat la seva predisposició a participar-hi. Es preveu que aquesta tarda o dimecres es coneguin més detalls de la jornada.

Davant aquest escenari, és probable que Podem i les seves confluències acabin obtenint una fotografia amb les forces independentistes i nacionalistes de l'Estat. Segons apunten fonts de la formació liderada per Pablo Iglesias, no és un fet que els preocupi, i assenyalen que a l'altra banda hi ha l'opció de "tapar-se amb una manta davant l'ofensiva antidemocràtica del PP".

stats