ELS GREUGES AMB CATALUNYA
Política 24/05/2012

L'enèsim incompliment de l'Estat

L'Estat va executar l'any passat menys de la meitat de les inversions que havia pressupostat per a Catalunya. La inversió prevista encara pel PSOE ascendia a un 15,2%, però la inversió real va ser d'un 7,1%.

J. Faus / M. Colomer
2 min
El ministre Gallardón ahir al Congrés amb la vicepresidenta, Sáenz de Santamaría.

MADRID/BARCELONA.L'Estat va invertir l'any passat a Catalunya la meitat del que el govern del PSOE s'havia compromès a invertir en els seus últims pressupostos. Els comptes estatals preveien una inversió d'un 15,2% del total del conjunt de les comunitats autònomes, però la inversió real va ser d'un 7,1%. Un nou incompliment amb Catalunya -l'enèsim- del govern espanyol del PSOE. Són xifres que ahir va desvelar el diputat de CiU al Congrés Pere Macias.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La xifra no inclou les aportacions a les empreses públiques, però segons Macias gairebé no varia el valor d'execució final. En el cas del ministeri de Foment la inversió pressupostada per al 2011 a Catalunya era d'un 16%, però es va executar un 12,18%, segons va explicar a l'ARA una portaveu del departament.

El diputat va utilitzar aquesta xifra per denunciar que l'actual executiu tampoc ha complert amb Catalunya, que, de fet, pateix la retallada més important en inversions de tot l'Estat. Així, mentre que els comptes del 2011 preveien una partida de 2.548,45 milions, aquest any la partida cau fins als 1.403,21 milions, una reducció del 44,9%. D'aquesta manera, Catalunya tan sols rep un 11,1% de la inversió regionalitzable total, un percentatge molt inferior tant al pes poblacional com a l'aportació de Catalunya al PIB estatal, al voltant del 18%. Per això, Macias va acusar la titular de Foment, Ana Pastor, d'abandonar Catalunya en les partides d'inversió. En són bona prova la falta d'inversió en el corredor mediterrani i en la xarxa de Rodalies.

Com la resta de pressupostos, el de Foment no va experimentar ahir cap modificació al Congrés, on el PP -amb l'únic suport del diputat d'UPN- va aprovar els comptes. El govern no va acceptar ni una sola de les més de 3.100 esmenes presentades per l'oposició i només va aprovar tres canvis menors acceptats en comissió, a banda de les 130 esmenes del PP, la majoria tècniques. Ara el projecte de pressupostos es remet al Senat per continuar la tramitació parlamentària, en el qual la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, pretén millorar les inversions a Catalunya.

Recoder critica l'AVE

Les infraestructures també van centrar el debat d'ahir al Parlament. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, es va mostrar convençut durant el debat que si Europa intervingués Espanya, "el primer que faria" seria aturar les obres de les línies d'alta velocitat sense retorn econòmic que executa l'Estat, en detriment de les línies ferroviàries de transport de mercaderies, que va insistir que són claus per a la reactivació econòmica.

stats