Política 19/08/2014

L'entitat Sobirania i Justícia reflexionarà sobre la Defensa d'una Catalunya independent

L'organització també debatrà a la IV Conferència Internacional l'eventual procés constituent i l'evolució de l'estat-nació amb catedràtics i protagonistes de cada àmbit

Laia Vicens
2 min

Prada (Conflent)L'entitat independentista Sobirania i Justícia ha presentat aquest dimarts a Prada la 4a Conferència Internacional Building a New State 2014, que tindrà lloc els dies 2 i 3 d'octubre a Barcelona, entre les cotxeres del Palau Robert i l'Auditori de la Pedrera. Els continguts d'aquesta conferència posaran el focus d'atenció a aspectes rellevants de cara la construcció d'un estat propi per a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat la presidenta de l'entitat, Isabel-Helena Martí, un dels àmbits que es tractaran serà el paper de defensa i seguretat d'una Catalunya independent, tot i que evitaran el debat entre la conveniència o no de tenir exèrcit, perquè "ara no toca", i ha emplaçat a reflexionar sobre aquest tema "més endavant" Un tema que, en paraules de la presidenta de l'entitat, té "més a veure" amb les relacions internacionals que amb el debat "exèrcit sí o exèrcit no". Sobirania i Justícia vol "aportar documents, experiències i coneixements" per tal de fer un debat ric sobre aquest tema, i han convidat a "màximes figures". Per tractar aquest tema comptaran amb la presència del catedràtic de la Universitat de Bath i expert en temes militars i de política internacional Jolyon Howorth, que serà el ponent d'una conferència oberta a tothom però també d'un taller privat amb persones vinculades al món acadèmic, institucional i polític.

Una altra de les potes d'aquesta 4a Conferència Internacional és el procés constituent que s'obriria en una Catalunya independent. Sobirania i Justícia ha convidat el catedràtic de Science Po Guillaume Tusseau, el professor de dret internacional de la UB Eduard Sagarra i el degà de la Facultat de Dret de la UPF, Josep M. Vilajosana, que seran els encarregats de reflexionar sobre "els principis generals i els principis morals" que haurien de servir per "bastir la futura constitució catalana", que des de l'entitat, volen que sigui "avançada".

A més, la catedràtica de la Universitat d'Oxford Sionaidh Douglas-Scott i la vicepresidenta del CATN, Núria Bosch, debatran sobre el futur de l'estat-nació a Catalunya, una altra de les potes de la 4a Conferència.

Segons els organitzadors, es preveu una participació molt alta en aquest acte que se celebrarà a l'octubre. L'any passat van participar-hi unes 250 persones a cada xerrada i els actes van ser seguits per streaming per més de 9.000 persones.

stats