LA HISPANITAT AL CARRER
Política 13/10/2015

L’espanyolisme apuja el to i acusa Mas d’impulsar un “cop d’estat”

Albiol apareix per sorpresa a la manifestació del 12-O, que punxa i reuneix només 4.500 persones

Gerard Pruna
3 min
L’espanyolisme apuja el to i acusa Mas d’impulsar un “cop d’estat” La ultradreta, més dèbil enguany a Montjuïc

BarcelonaVan ser menys que mai, però també més durs i contundents. Per primer cop sense l’empara de partits com Ciutadans i el PP -tot i que Xavier García Albiol s’hi va acabar presentant per sorpresa-, l’espanyolisme es va manifestar ahir a plaça Catalunya més desacomplexat que mai. Sense haver de guardar les formes i fer equilibris en els seus parlaments, els organitzadors -una munió de petites entitats espanyolistes com ara D’Espanya i Catalans, Movimiento 12-O, Somatemps i Convivencia Cívica Catalana- van acusar el president de la Generalitat, Artur Mas, d’impulsar un “cop d’estat” per “destruir Espanya”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les previsions que des de l’unionisme feien en privat es van complir i l’acte va ser poc concorregut. Segons xifres de la Guàrdia Urbana, només 4.500 persones es van concentrar a la plaça Catalunya, lluny de les 38.000 que, també segons la Guàrdia Urbana, s’havien manifestat fa un any. La falta d’una crida oficial a participar-hi per part del PP i Ciutadans i el pas enrere de Societat Civil Catalana va desinflar una jornada en què es van poder sentir càntics de “PP y Ciudadanos nos han abandonado”.

La bandera de l’unionisme

Però encara faltava el cop d’efecte. Després que el PP evités durant la setmana cridar a la mobilització -només un correu electrònic a la militància notificant que hi havia convocada una manifestació-, Albiol va aparèixer per sorpresa a la plaça Catalunya. Acompanyat pel seu home fort des que va ser nomenat candidat per al 27-S, Antonio Gallego, l’exalcalde de Badalona es va plantar davant l’escenari, on ja l’esperaven altres dirigents del seu partit com Manuel Reyes, Alberto Fernández i Alberto Villagrasa.

En la lluita que manté amb Ciutadans per enarborar la bandera de l’unionisme a Catalunya, Albiol no va desaprofitar l’absència de dirigents del partit taronja per carregar contra Albert Rivera -ahir per primera vegada a Madrid- i Inés Arrimadas. “Avui segurament és més fàcil ser a Madrid que a Barcelona”, va etzibar, i va vaticinar que “si les eleccions fossin la setmana que ve” sí que hi hauria hagut dirigents de Ciutadans a la manifestació.

La jugada, però, no li va sortir del tot rodona, ja que Albiol va haver d’aguantar com des de l’escenari es carregava contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per ser massa dèbil davant “el desafiament independentista”. “És un ignorant i un covard”, va arribar a dir el líder de Convivencia Cívica Catalana, Francisco Caja, altres vegades alineat amb el PP en contra de la immersió lingüística i que ahir va avisar Rajoy que té l’obligació de fer complir la llei.

Crits demanant Mas “a la presó”

En plena escalada dels discursos, el filòsof Javier Barraycoa -un dels més inflamats- va acusar l’independentisme de “voler matar Espanya” i ser al mateix temps l’“assassí de Catalunya”, però també va titllar de “traïdors” aquells ciutadans espanyols que el critiquen quan, va explicar, viatja per Espanya i diu que és català. El president de D’Espanya i Catalans, Eduardo García, va demanar a Rajoy una reacció “ràpida” davant la “insurrecció sediciosa”, i va llançar un avís: “La confrontació civil se sap com comença però no se sap com acaba”.

L’acte va comptar amb la participació de membres de la legió espanyola, militants de Vox, Plataforma per Catalunya i Falange Española de las JONS, i va cloure amb l’himne espanyol, que va ser rebut amb una desena de braços alçats fent la salutació feixista. Entre el públic, que va rebre cada al·lusió a Mas amb crits de “a la presó” i “ Mas, cabrón, morirás siendo español”, s’hi van colar també algunes banderes amb simbologia franquista.

La ultradreta, més dèbil enguany a Montjuïc

Després de dos anys en què la manifestació de la ultradreta a Montjuïc havia guanyat adeptes, enguany partits com la Falange o Democracia Nacional van veure una important reducció del nombre de participants a la seva clàssica marxa del 12-O. Al voltant de 200 persones onejant banderes d’Espanya, algunes de preconstitucionals, van cridar consignes en contra de l’independentisme. Un cop a Montjuïc, van cremar estelades i van proclamar que Artur Mas hauria d’estar a la presó per “haver comès un crim contra la pàtria” i el govern espanyol hauria de fer sortir l’exèrcit al carrer per defensar “la unitat d’Espanya”. També es va instar a agredir el fotoperiodista Jordi Borràs, expert en la ultradreta espanyola.

stats