Política 02/06/2015

L’esquerra balear deixa per al final el debat de la presidència

PSIB, Més i Podem negocien avui el programa

Quim Torres
3 min
Els dirigents de Podem i de Més es van fer un selfie per mostrar sintonia, una imatge que no va agradar gens als socialistes, amb els quals comencen a negociar avui.

PalmaLes tres forces progressistes de les Balears, PSIB-PSOE, Més i Podem, tres partits que sumats disposen de la majoria suficient per governar les Illes, obren avui les negociacions formals per arribar a un acord de governabilitat. Fins ara han mantingut contactes informals per separat i, sobretot, han marcat terreny. La setmana prèvia ha servit per comprovar que no hi haurà gaire problema a l’hora d’arribar a acords programàtics, però també ha permès visualitzar que el conflicte es produirà quan s’hagi de decidir qui presideix el Govern Balear. Més i Podem s’han mostrat com un bloc. Defensen que la presidència sigui per a Més i que Podem entri al govern. El PSIB, en canvi, vol la presidència i s’estimaria més que Podem no entrés a l’executiu. Precisament per ajornar el conflicte i avançar en els acords, els interlocutors de les tres formacions obren les converses pactant el programa de govern i les mesures de xoc que es prendran en els primers dies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Seran mesures socials, actuacions simbòliques i, sobretot, gestos cap a col·lectius, com la comunitat educativa, que han patit les polítiques de la majoria absoluta del PP de José Ramón Bauzá, un president en funcions ara en retirada. La derogació del decret que imposava el trilingüisme a l’escola a costa del català, el retorn de les targetes sanitàries als immigrants en situació irregular, la creació d’una renda mínima o salari social per a persones sense recursos, l’aplicació d’un pla de xoc contra l’atur o la derogació de lleis com la que prohibia els llaços quadribarrats o la que permetia que els empleats públics no sabessin català, figuraran previsiblement en el paquet de mesures que acordaran les tres forces d’esquerres. Les primeres decisions seran, per força, poc costoses econòmicament. Els tres partits temen trobar-se pocs recursos i saben que hauran de gestionar un pressupost aprovat pel PP amb unes altres prioritats i parcialment executat.

L’executiva de Més, la formació ecosobiranista autòctona, va aprovar ahir el paquet de mesures programàtiques que començarà a posar avui sobre la taula de negociacions. Una de les prioritats dels ecosobiranistes és aconseguir el compromís de la direcció estatal dels socialistes i de Podem per una millora del finançament autonòmic. Una millora que ells consideren que hauria de ser de 700 milions d’euros addicionals cada any. Com que el finançament marcarà la primera reunió, per reforçar el compromís de la direcció estatal de Podem en aquesta qüestió en la primera trobada hi participarà la secretària general del partit a Catalunya, Gemma Ubasart.

L’entesa avança a Palma

Mentre que el pacte a les Balears es comença a treballar avui, a Palma ja avança amb les tres mateixes forces. PSIB, Més i Som (la marca de Podem a Palma) van tancar ahir un decàleg de mesures urgents com a base del seu acord, que inclou la creació d’una oficina antidesnonaments; la derogació d’una polèmica ordenança de civisme; el compromís perquè cap família es quedi sense llum, aigua, gas, menjar o material escolar; la prohibició de les corrides de toros, i la denominació de la ciutat com a Palma, en lloc del Palma de Mallorca imposat en temps del PP. Els tres partits preveuen tancar l’acord divendres, incloent-hi la decisió de qui ha de ser l’alcalde, ara en disputa, per fer que les bases respectives puguin ratificar-lo dilluns.

stats