Política 11/12/2016

Levy es mostra partidària d'un sistema de compromissaris per triar els líders del PP abans que les primàries

La vicesecretària d'estudis i programes diu que l'objectiu dels populars en el pròxim congrés és bastir un projecte per tornar a reunir el 40% dels vots

Ara
3 min
Andrea Levy és una de les veus del PP que s’ha aixecat en públic contra la senadora Rita Barberá.

Madrid / JaénLa vicesecretària d'estudis i programes del PP, Andrea Levy, ha fixat com a "objectiu clar i prioritari" del PP en el seu congrés estatal del febrer fer un partit "definit" i amb "posicionaments clars i concrets" per tornar a tenir el 40% dels vots. Al seu entendre, els espanyols necessiten partits amb projectes "sòlids i responsables" per "no caure en el neguit i anar-se'n a moviments populistes". Aquests són alguns dels posicionaments que Levy ha expressat en una entrevista a Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, en declaracions a Jaén recollides per l'ACN, Levy ha marcat els límits del diàleg que ofereix el govern espanyol. Tot i que s'ha mostrat partidària de la nova estratègia, ha volgut deixar clar que Mariano Rajoy no permetrà mai que es trenqui la igualtat dels espanyols. "El diàleg sempre tindrà com a línia vermella el respecte a la llei a Catalunya", ha advertit. Levy també ha opinat que els catalans "mereixen una solució que no sigui abraçar-se als radicals de la CUP, com fa el Govern".

Hi haurà primàries al PP?

Levy s'ha pronunciat sobre si hi ha d'haver les primàries que demanen alguns 'barons' territorials. En aquest sentit, ha defensat el sistema de compromissaris del PP i ha criticat com han funcionat les primàries en altres formacions com el PSOE o Ciutadans (C's).

A continuació, ha assenyalat que a l'hora d'estudiar altres fórmules diferents dels delegats "cal tenir en compte quina és la idiosincràsia del PP, que és el partit més gran d'Espanya, amb 800.000 militants". A parer seu, avui dia amb el sistema actual del PP "pràcticament tots els afiliats poden presentar-se a compromissaris".

Després d'assegurar que augmentar el nombre de compromissaris podria ser "una bona opció" que ja s'ha aplicat en alguns congressos regionals en el passat, s'ha mostrat partidària de parlar-ne al congrés del febrer.

Pel que fa a la limitació de mandats, Levy s'ha mostrat contrària a introduir-la als estatuts del partit.

Cospedal: secretària general i ministra?

Pel que fa a si creu que María Dolores de Cospedal pot compaginar el seu càrrec com a ministra de Defensa amb la secretaria general del PP, la vicesecretària d'estudis i programes del PP ha afirmat que això "ho ha de decidir ella".

En tot cas, ha recordat que Cospedal també va compatibilitzar ser presidenta de Castella-la Manxa i el càrrec de secretària general de la formació.

Davant la possibilitat que en aquesta legislatura s'obri el debat sobre el successor de Mariano Rajoy, Levy ha recordat que en els moments "més difícils" es parlava que ja s'havia "acabat el seu moment polític" quan aquests anys "ha demostrat estar a l'altura" i que és "un gran actiu del PP".

Referent per a una "majoria d'espanyols"

La també diputada catalana ha explicat que el repte que es marca el PP en aquest conclave que se celebrarà entre el 10 i el 12 de febrer a Madrid és "demostrar" que és el partit que "vertebra el centredreta a Espanya" i convertir-se en "referent polític d'una majoria d'espanyols".

Levy ha admès que frenar el populisme és un dels assumptes que han d'afrontar en el conclave del PP i ha afegit que en aquesta batalla el Partit Popular ha de "convèncer" amb el seu "relat polític", de manera que quan una persona senti "frustració, incertesa o desànim no caigui en el populisme sinó que trobi un projecte polític sòlid i responsable".

"El nostre objectiu clar i prioritari és recuperar aquest 40% de suport", ha confessat. En les eleccions espanyoles del 2011, Mariano Rajoy va guanyar amb el 44,6% dels vots, un percentatge semblant al que havia tingut també José María Aznar l'any 2000. En l'última cita amb les urnes, el juny del 2016, el PP va aconseguir al voltant del 33% dels suports i 137 escons, molt lluny d'aquelles folgades majories absolutes.

stats