CAP A LES PLEBISCITÀRIES
Política 01/07/2015

L’executiu i ERC discrepen de l’abast del pacte del gener

Ara
2 min
La vicepresidenta, Neus Munté, ahir després de la reunió de l’executiu.

BarcelonaInterpretacions contraposades sobre l’abast del pacte Mas-Junqueras del 14 de gener amb les entitats sobiranistes per a la convocatòria del 27-S. Ahir es va saber que el pacte incloïa un annex secret en què tots els signants -Mas, Junqueras, l’ANC, Òmnium i l’AMI- es comprometien a garantir la “neutralitat” de les entitats sobiranistes davant les diverses llistes independentistes de cara al 27-S. Més enllà d’això, el mateix acord consagrava que l’eventual participació en llistes electorals de “representants destacats de les entitats sobiranistes” es faria de manera “equilibrada a les llistes respectives” i sempre a proposta de les entitats. Un acord que contrasta amb l’última oferta del president de la Generalitat, que insta les entitats a confeccionar una llista unitària pel 27-S en què ell s’ofereix a participar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però si bé el portaveu adjunt d’ERC al Parlament, Oriol Amorós, va evitar ahir respondre si considera que la proposta de Mas incompleix l’annex de l’acord del gener, sí que va defensar que és de “sentit comú” que s’ha de complir el pacte, que parlava de presència “equilibrada” de les entitats a les diferents llistes independentistes del 27-S i sempre a proposta de les entitats. En canvi, la vicepresidenta del Govern, Neus Manté, es va limitar ahir a considerar que l’annex del pacte del gener és “absolutament compatible” amb l’oferta del president. El mateix va defensar el coordinador general de CDC, Josep Rull.

La CUP critica “l’opa” de Mas a les entitats

Qui sí que va carregar ahir contra l’última oferta de Mas a l’ANC, Òmnium i l’AMI va ser el diputat de la CUP Quim Arrufat. Per a ell, Mas no ha creat més que “desconcert i desequilibri” a les entitats. “No va calcular què significava aquesta opa i com es tancava”, va criticar en declaracions a TV3, i va advertir que d’entrada dificulta que la CUP s’afegeixi al full de ruta unitari. També va retreure al president que no convoqués les eleccions just després del 9-N, com també volien ERC i les entitats. Qui sí que compra “personalment” l’oferta de Mas és l’exalcalde de Vic i encara president de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d’Abadal. L’entitat, però, debatrà divendres la resposta oficial.

stats