EL NOU FINANÇAMENT
Política 28/07/2012

L'executiu de Rajoy descarta negociar el pacte fiscal

Marc Toro
2 min

BARCELONAEl govern espanyol va seguir ahir amb el capítol de crítiques al pacte fiscal. Un dia després que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ridiculitzés el nou model aprovat pel Parlament, ahir va ser el torn de la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que va afirmar que "per poder tenir finançament adequat el més important és sortir de la crisi i recuperar el nivell dels ingressos". Per la vicepresidenta, la crisi "no se soluciona amb propostes" sinó amb reformes estructurals i amb la reducció del dèficit públic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes noves declaracions evidencien que l'estratègia del govern de Mariano Rajoy és de clara oposició a qualsevol negociació amb Catalunya sobre el pacte fiscal. De fet, tot i que Artur Mas ja hagi instat per carta Rajoy a començar tan aviat com sigui possible un procés de negociació bilateral entorn del nou model de finançament català, Sáenz de Santamaría va assegurar que no hi ha previsió de cap trobada entre els dos presidents. És més, la vicepresidenta espanyola va dir que el sistema de finançament català es revisarà el 2013 i de manera "multilateral", tal com fixa el model actual, aprovat per l'anterior govern socialista.

La vicepresidenta tampoc va estar-se de demanar al PP de Catalunya que revisi les actuals relacions de suport amb el Govern. Es tracta d'un missatge ben entès per la presidenta del partit, Alícia Sánchez-Camacho, que poques hores abans ja havia demanat a Mas que abandonés el "tripartit del pacte fiscal", el qual, segons la dirigent popular, "aboca Catalunya a la frustració", i que escollís els "socis de viatge" que poden garantir una negociació a Madrid per a un nou pacte fiscal. En cas contrari, Camacho va amenaçar el Govern de dificultar la negociació sobre l'accés al fons de liquiditat autonòmic. La líder popular va demanar a Mas un "exercici de realisme" i la fi de la confrontació.

El president, a la tarda, va deixar clar que caldrà preparar-se per saber dir no a una petita millora del model de finançament.

stats