Política 25/09/2017

L'expert independent de l'ONU per a la promoció de la democràcia reclama a Juncker que faci de mediador a Catalunya

Alfred-Maurice de Zayas es mostra "preocupat" per les "proves de violacions dels drets humans"

Acn
2 min

BarcelonaL'expert independent de l'ONU per a la promoció de la democràcia i un ordre internacional igualitari, Alfred-Maurice de Zayas, ha reclamat al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que intervingui com a mediador en el conflicte entre Catalunya i Espanya. En una carta dirigida al president de la Comissió Europea a la qual ha tingut accés l'ACN, De Zayas assegura que està "preocupat" per "les proves de violacions dels principis fonamentals dels drets humans, inclòs l'estat de dret i l'autodeterminació". En l'escrit, De Zayas encoratja Juncker a "fer mediació per garantir el respecte de tots els drets humans i la llei europea a Catalunya". La carta a Juncker ha sigut enviada, també, al secretari general de les Nacions Unides, António Guterres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És imperatiu facilitar el diàleg i, amb això, mantenir la pau social", assegura l'expert de l'ONU, que alerta de possibles "atacs de bandera falsa que podrien agreujar la situació i comportar violència i morts". "Crec que és oportú per a la Comissió Europea oferir els seus bons serveis per fer mediació en les diferències entre les autoritats de Barcelona i Madrid", assegura aquest expert independent de l'ONU.

De Zayas ha escrit la carta a Juncker, però també als vicepresidents Frans Timmermans i Valdis Dombrovskis, i a la comissària de Justícia, Vera Jourová. A més, l'expert de l'ONU n'ha enviat una còpia al secretari general de les Nacions Unides, a qui assegura que escriu "de nou" per advertir-lo de la situació a Catalunya i per demanar-li que ajudi a "trobar una solució pacífica".

De Zayas, a més, en els escrits expressa el seu suport al recent informe d'experts internacionals, entre ells el professor de Ginebra Nicolas Levrat, sobre el dret a l'autodeterminació de Catalunya.

Un comunicat que li impedeixen publicar

D'altra banda,eEn una entrada al seu blog personal, l'expert independent de l'ONU per a la promoció de la democràcia ha penjat un comunicat de premsa que assegura que va escriure el dia 20 de setembre i que li van impedir publicar. En el text, De Zayas afirma que ha escrit a les autoritats espanyoles davant de l'ONU a Ginebra sense que la carta hagi aconseguit "els efectes desitjats".

En el comunicat de premsa que De Zayas volia publicar l'expert ja demanava a la Comissió Europea que defensés "el dret del poble català a expressar la seva opinió en un referèndum, compatible amb la llei europea i internacional". "La CE hauria de condemnar l'ús directe o indirecte de la força en una població que intenta expressar el seu dret a decidir", afegia.

stats