Política 19/04/2015

L’exvicepresident nega tenir un patrimoni de 26 milions

Admet que controla un 44% de l’Hotel Catalonia Berlin Mitte

Ara
2 min
Hisenda creu que Rato va despatrimonialitzar societats seves per esquivar possibles responsabilitats judicials a Bankia.

BarcelonaDes del moment en què algú de l’entorn del govern central va filtrar, dimarts passat, que Rodrigo Rato havia fet servir l’amnistia fiscal per blanquejar diners, que la informació sobre els presumptes delictes de l’exvicepresident del govern espanyol ha circulat amb celeritat. Les últimes filtracions provinents d’Hisenda, avançades ahir per El Mundo, apunten que Rato va cometre diversos delictes fiscals. Posteriorment, el mateix Rato va rebatre les acusacions una per una.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Patrimoni de 26 M€

Segons El Mundo, que afirma que ha obtingut la documentació de la inspecció de l’Agència Tributària, Rato ha acumulat un patrimoni de 26,6 milions d’euros i la investigació d’Hisenda afirma que no l’ha declarat tot ni en l’amnistia fiscal ni en els exercicis posteriors. A més, té una participació d’un 44% a l’Hotel Catalonia Berlin Mitte, pel qual cobra, juntament amb la resta de socis, 17 milions anuals.

En declaracions a l’agència Efe, Rato va negar ahir que tingués tants diners i diu que la xifra real està “molt per sota”. “El meu patrimoni és molt més minso”, va declarar, tot i que no va concretar quants diners són.

L’expresident de Bankia va admetre que té aquesta participació a l’hotel berlinès, però afirma que és “impossible” que sigui de 17 milions perquè la categoria de l’establiment “li impedeix generar aquesta quantitat, ni tan sols en facturació”.

Impagament d’impostos

La informació del rotatiu madrileny indica que l’exdirector gerent de l’FMI va defraudar 1,4 milions d’euros en IRPF només entre el 2012 i el 2013. Rato ho nega al·legant que ell només va treballar a Bankia els primers cinc mesos del 2012 i “pràcticament” no va tenir cap més feina aquell exercici. Pel que fa al 2013, sí que va treballar “una mica més” però amb “uns ingressos que estan lluny d’aquestes xifres”.

Hisenda també l’acusa d’haver esquivat el pagament de 939.000 euros en impost de societats en el període 2011-2013 perquè, presumptament, Rato no declarava els moviments de divises que feia, que es calculen en 12 milions. “No he mogut 12 milions en cap divisa en la meva vida”, va respondre ahir l’expresident de Bankia.

Alçament de béns

Addicionalment, Hisenda creu que Rato va despatrimonialitzar algunes societats que ell controla a través d’un seguit d’operacions que “es produeixen amb molta intensitat en els anys 2014 i 2015” per esquivar possibles responsabilitats en el procés judicial de Bankia. Un cop més, Rato ho va negar afirmant que no ha venut res, “ni un immoble”, durant aquests anys. Posteriorment, però, va concedir que “si ha venut alguna cosa ha sigut per pagar-ne una altra, com un crèdit”.

Moviments a Gibraltar

Hisenda el culpa de fer servir la societat londinenca VivaWay, que creu que té administració gibraltarenya per ocultar despeses i evitar el pagament d’impostos. Rato va reconèixer que la societat VivaWay és seva, però que no fa “cap negoci amb Gibraltar”. “Mai he mogut un duro amb Gibraltar”, va rematar.

stats