CAS MILLET
Política 09/06/2012

L'hotel del Palau esquitxa el PSC

El fiscal demana més de 4 anys de presó per a l'excúpula d'urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona per les irregularitats en el projecte de l'hotel del Palau. Millet i Montull s'enfronten a una pena de 10 anys.

Laura Díaz-roig
3 min
UN PROJECTE PLE D'OMBRES AL COR DE LA CIUTAT El projecte de construir un hotel al costat del Palau de la Música és un bon exemple de com funcionava el tèrbol tàndem format per Fèlix Millet i Jordi Montull: haurien sabut aprofitar la seva posició per saltar-se, amb la connivència d'alts càrrecs de l'Ajuntament com Garcia-Bragado, la normativa municipal per treure'n beneficis.

BARCELONA.De les quatre causes obertes contra l'expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, i la seva mà dreta, Jordi Montull, la de l'hotel del Palau és l'única que, de moment, ha comportat la imputació de càrrecs públics. Les irregularitats en la tramitació del projecte urbanístic faran seure al banc dels acusats l'extintent d'alcalde de l'Ajuntament Ramon Garcia-Bragado (PSC) i l'exgerent d'Urbanisme Ramon Massaguer, que s'enfronten a una pena de quatre anys i set mesos de presó, a més d'una possible inhabilitació per càrrec públic de tretze anys i mig pels delictes de falsedat documental i prevaricació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que al gener la jutge que instruïa el cas donés per acabada la investigació, el fiscal de delictes urbanístics va lliurar ahir l'escrit de qualificació, on fa el seu relat de la complexa operació urbanística que van intentar dur a terme Millet i Montull -per a qui el fiscal demana deu anys i dos mesos de presó per delictes continuats de tràfic d'influències, apropiació indeguda, falsedat documental i prevaricació- per construir un hotel al costat de la institució musical. El projecte, a través del qual pretenien aconseguir "importants guanys econòmics", es va frustrar el 23 de juliol del 2009, el dia que els Mossos van entrar al Palau i es va fer públic el desfalc que havia patit la institució.

Segons el fiscal, a partir del 2003 Millet i Montull, un cop aconseguits els terrenys, van fer valer "de manera especial i intensa" el seu prestigi, i el reconeixement i l'estimació que la societat civil tenia al Palau. D'aquesta manera, van aprofitar les relacions personals que havien generat amb autoritats i funcionaris públics per aconseguir que col·laboressin en el canvi de qualificació dels terrenys, "firmant convenis, agilitant tràmits, donant informació interessant o dictant resolucions".

Relació "de confiança"

Els dos exdirectius del Palau van aprofitar "la relació de confiança i amistat" que tenien amb Garcia-Bragado, en aquell moment secretari de Presidència de la Generalitat i abans regidor d'Urbanisme, i amb Masseguer perquè els ajudessin en l'operació. Els quatre imputats, ajudats per l'arquitecte Carlos Díaz i l'exdirector jurídic d'Urbanisme de l'Ajuntament Enric Lambies -per a qui el fiscal també demana quatre anys i set mesos de presó-, van fer gestions per firmar dos convenis que fessin prosperar l'operació, un entre el Palau i la conselleria d'Economia, i un altre entre el Palau, la Generalitat i l'Ajuntament. Els convenis es van firmar al llarg del 2006 sense cap estudi previ i sense l'informe jurídic preceptiu a causa de "la suposada urgència que hàbilment van saber provocar i simular Millet i Montull". En tot moment, els responsables del Palau van fer valer "les relacions personals generades per la seva posició" amb persones com l'exconseller Antoni Castells.

Nova titularitat

Paral·lelament, Millet i Montull van organitzar "una mena de concurs privat" en què es van cedir els drets de les finques a Olivia Hotels per a la construcció de l'hotel, una titularitat que es va ocultar per accelerar l'operació i mantenir l'aparença d'interès públic. L'empresa hauria pagat 900.000 euros a Millet i Montull per garantir l'adjudicació, una quantitat que ara el fiscal vol que retornin indemnitzant el Palau amb 567.000 euros i la Generalitat amb 330.000. Segons els convenis, Olivia havia d'indemnitzar amb 3,6 milions d'euros el Palau com a titular del sòl -uns diners que segons el fiscal Millet i Montull es volien embutxacar- i compensar la Generalitat per la pèrdua patrimonial en el canvi de qualificació dels terrenys.

stats