Política 02/04/2012

Lluís Recoder situa en menys d'un cinc sobre deu les opcions que l'Eurovegas es faci a Catalunya

El conseller de Territori assegura des de Las Vegas que el Govern no està negociant a la "desesperada" i no està disposat a dir que "sí" a tot

Ara
2 min

BarcelonaEl Govern "no es vendrà el país" per trobar inversions per Catalunya. Amb aquesta idea de fons, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, se n'ha tornat a Catalunya després de reunir-se aquest cap de setmana amb el magnat Sheldon Adelson i altres directius de Las Vegas Sands Corporation a la ciutat de l'estat de Nevada, als Estats Units. En declaracions a Catalunya Ràdio abans d'agafar l'avió aquesta matinada, Recoder ha situat, ara per ara, en "un cinc cap avall" les opcions que l'Eurovegas acabi situant-se a Catalunya, malgrat que ha admès que encara hi ha marge de negociació en les pròximes setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels principals esculls de la trobada entre Recoder i els representats de Las Vegas Sands és la limitació d'altura dels edificis del complex que imposa el Govern a causa de la proximitat de l'aeroport. El titular de Territori ha subratllat que, si el projecte ve finalment a Catalunya, caldran edificis més baixos dels inicialment previstos i d'arquitectura mediterrània. "No hem acabat de trobar l'encaix territorial", ha dit Recoder, a la vegada que ha admès que la probabilitat de modificar la normativa espanyola de l'altura dels edificis propers als aeroports per adaptar-lo al projecte de Las Vegas és "baixa", malgrat que "no és impossible".

"Nosaltres defensem un model territorial, defensem uns valors naturals. I Adelson vol exportar el model de Las Vegas a Espanya", ha dit Recoder en una altra entrevista a RAC1.

No obstant això, Recoder ha assegurat que les dues parts han arribat a acords en "altres aspectes importants", com la possibilitat de soterrar part de l'autopista i de la xarxa ferroviària de la C-32, i s'ha mostrat convençut que en les pròximes setmanes el Govern mantindrà contactes amb un "segon nivell de l'empresa" per buscar un altre lloc on "encaixar" els problemes territorials del projecte nord-americà i l'executiu català. La Generalitat ha proposat fer un pont, travessar a l’altra banda del riu Llobregat i integrar tota la renovació del riu dins del projecte. "Era una possibilitat que estava damunt la taula, però això no els convenç perquè la seva idea és que el carrer principal sigui rectilini", ha dit Recoder.

D'altra banda, el conseller ha criticat l'estratègia de Madrid, també present a Las Vegas: "Ells defensen un projecte amb uns valors que no són exactament els mateixos que els nostres. Em costa d’entendre que expliquin a so de bombo i platerets que vénen a Las Vegas. Nosaltres vam saber que ells venien per la comunicació de la presidenta de la Comunitat, Esperanza Aguirre. Això no reforça la posició de Madrid, tampoc crec que la perjudiqui, però ens posa més pressió a tots plegats". I ha afegit: "L'estratègia de treball de Madrid no la sabem, tampoc ens hem mogut gaire per saber-la. El que no hem de fer és anar més enllà i travessar línies vermelles només perquè Madrid les travessa".

Las Vegas Sands Corporation farà pública la decisió sobre la ubicació del complex d'oci i convencions, a Barcelona o a Madrid, en els pròxims 45 dies.

stats