ELS PROBLEMES DEL PP
Política 28/09/2016

Llum verda a investigar Fernández Díaz

El Congrés aprova la comissió i els partits intenten que comenci d’aquí 15 dies

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Fernández Díaz va deixar ahir buit el seu escó durant el debat al Congrés.

MadridConspiracions, informes i comptes falsos, gravacions, pressions a la justícia... Jorge Fernández Díaz haurà de donar explicacions, finalment, per la guerra bruta del govern espanyol en contra del procés. El Congrés de Diputats va estrenar ahir el curs polític amb la decisió de crear una comissió d’investigació per l’operació Catalunya. Ho va fer a petició del grup socialista, d’ERC i del PDC, amb els vots a favor de tots els partits menys del PP -206 , 136 no i dues abstencions-. C’s, però, va forçar els independentistes a última hora a retirar la seva iniciativa i que tirés endavant només la dels socialistes per “no donar ales al victimisme” de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts dels nacionalistes catalans, intentaran que la investigació comenci a caminar d’aquí una o dues setmanes. Volen forçar l’inici de la comissió, conscients que si es dissolen les Corts el 31 d’octubre s’haurà de deixar per a una pròxima legislatura que Fernández Díaz expliqui com va orquestrar la guerra bruta contra el procés. La posició del PP en aquest tema va ser simptomàtica al Congrés ahir: el ministre de l’Interior va deixar el seu escó buit durant el debat. Va ser rebut amb un aplaudiment irònic dels bancs de Podem en el moment que, finalment, va entrar a l’hemicicle per a les votacions. El ministre va assegurar que s’havia hagut de “reprimir” les ganes de saltar a la tribuna d’oradors i fer callar tots els assistents i, sobretot el PSOE, a qui acusa de fer la “feina bruta” als independentistes. Fernández Díaz ja va avançar que té intenció de comparèixer a la comissió d’investigació i que “amb molt de gust” negarà l’existència d’una “policia política, com si estiguéssim a Corea del Nord”. No pot negar-se a anar-hi. En tractar-se d’una comissió d’investigació està tipificat com a delicte per desobediència no comparèixer.

Tots els partits, amb més o menys grau, van carregar ahir contra el ministre, que per a Podem “ja està de sortida” perquè ha buscat el refugi de l’ambaixada del Vaticà. “Jo vull guanyar una guerra 80 anys després a la trinxera d’una comissió d’investigació”, va assegurar el portaveu adjunt d’ERC, Gabriel Rufián, que va mostrar un vídeo amb les escoltes del cas Fernandezgate. Des del PDC, Francesc Homs va alertar la resta de partits que han començat amb els independentistes però que després seguiran amb tots els que els “cauen malament”. “A aquest pas quan als espanyols els truquin a les sis del matí no sabran si és el lleter o la policia de Fernández Díaz”, va concloure el diputat socialista Antonio Ramón María Trevín.

La investigació no farà canviar l’actitud del ministre respecte al procés. Segons El Español, Fernández Díaz condecorarà Jesús María Barrientos, el president del TSJC que ha permès el judici a Artur Mas.

stats