CORRUPCIÓ
Política 02/08/2015

L’ombra de Púnica amenaça el pacte PP-C’s a Madrid

Un constructor esquitxa tres diputats amb indicis de corrupció

Pedro águeda
3 min
L’ombra de Púnica amenaça
 El pacte PP-C’s a Madrid

MadridLa primera amenaça per al pacte entre el PP i Ciutadans -que ha donat a Cristina Cifuentes el govern de la Comunitat de Madrid- descansa per ara en un armari de l’Audiència Nacional, a l’espera que un informàtic de guàrdia acabi de copiar els àudios de les declaracions dels 92 imputats en l’operació Púnica i els lliuri aquesta setmana als seus advocats. Entre els centenars d’hores de gravació n’hi ha 13 que poden resultar decisives per a la política madrilenya: les que va passar al juny l’empresari David Marjaliza al despatx del jutge Eloy Velasco, confessant les interioritats de la trama de corrupció durant tres sessions. El constructor ha implicat un conseller de Cifuentes, un altre diputat del PP i una parlamentària de C’s.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El 24 de juliol Cifuentes va complir un mes com a presidenta madrilenya. Aquest dia va esmorzar amb la notícia del pacte que Marjaliza hauria assolit amb la Fiscalia Anticorrupció i els detalls de la seva declaració, avançats pel digital El Español. L’empresari, a la presó des de fa nou mesos, va relatar al jutge que el conseller Jaime González Taboada -quan era director general de Cooperació amb l’Administració Local- s’havia endut un terç de les comissions en adjudicacions d’infraestructures que va dissenyar al costat d’ell i de Francisco Granados.

A Bartolomé González, número 11 a la llista electoral de Cifuentes, Marjaliza l’acusa d’haver cobrat 60.000 euros a canvi d’una adjudicació quan era alcalde d’Alcalá de Henares. Pel que fa a Eva Borox, diputada de Ciutadans, diu que es va endur 30.000 euros per deixar de fer soroll quan encara era regidora del PSOE a Valdemoro. L’empresari assegura que va comprar per al marit de Borox un dècim de loteria premiat amb 100.000 euros per 120.000, amb l’objectiu de blanquejar.

La sigil·losa influència d’Aguirre

En l’estratègia per promoure Albert Rivera com a futur president del govern espanyol, Ciutadans va dissenyar una política de pactes després de les últimes eleccions autonòmiques i municipals que deixaven marge per donar suport al PP al govern madrileny. La candidata dels populars, Cristina Cifuentes, oferia una imatge de renovació, lliure d’escàndols de corrupció, tot i que admetia que la llista electoral l’havia dissenyat el partit, o, el que és el mateix, la seva presidenta a Madrid, Esperanza Aguirre.

No era del tot cert. Cifuentes havia lluitat per incloure noms de la seva confiança en llocs destacats. Un d’ells és González Taboada, el seu conseller de Medi Ambient, de qui la presidenta ha dit que no dubta. El jutge Velasco se n’ha anat de vacances i al setembre intentarà contrastar la declaració de Marjaliza. Si veu indicis sòlids de delicte en qualsevol dels tres diputats, s’haurà d’inhibir en favor del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, davant del qual estan aforats.

El pacte d’investidura de Ciutadans amb el PP incloïa 76 punts, amb la lluita contra la corrupció com a bandera. En cas de ser imputats, els tres diputats haurien de deixar l’escó. Només que n’hi hagi un que es rebel·li i passi al grup mixt, la majoria PP-C’s s’esfumaria i el govern de Cifuentes trontollaria. De moment, els tres han negat les acusacions i han anunciat querelles contra Marjaliza. La diputada de C’s diu que el relat del constructor és “una mentida repugnant”.

Les converses telefòniques enregistrades també revelen la implicació de Mario Utrilla, un altre dels diputats del sector esperanzista. Per no perdre la instrucció, Velasco ha preferit no actuar encara contra l’aforat. A més, l’aixecament del secret dels 60 volums del sumari ha revelat que Borja Sarasola, un altre dels integrants de la llista imposat per Aguirre, va renunciar a l’escó quan va ser cridat a declarar. Com que va ser elegit, el jutge va anul·lar la citació. Ara espera tornar a ser citat. De moment, Cifuentes ha contraatacat personant el seu govern com a acusació particular en el cas, que va suposar l’octubre del 2014 la detenció de cinc alcaldes del PP i de qui va ser secretari general del partit a Madrid, Francisco Granados, antiga mà dreta d’Aguirre fins que va perdre la batalla interna amb Ignacio González.

stats