Política 22/02/2017

López Casasnovas creu que la comissió d'experts del finançament pot acabar sent "una martingala"

L'expert designat per les Balears aposta per trencar el "cafè per a tothom" i establir dues vies de finançament

David Miró
2 min
Guillem López Casasnovas, avui en la conferència que ha fet al Col·legi d'Economistes de Catalunya

Barcelona"Estem davant d'una possible martingala". Així d'escèptic s'ha mostrat el catedràtic d'Economia de la UPF i expert designat per les Illes Balears, Guillem López Casasnovas, per participar en la comissió que demà començarà a discutir a Madrid sobre la reforma del finançament autonòmic. Casasnovas, que ha fet una conferència al Col·legi d'Economistes de Catalunya, ha explicat que el fet que cada comunitat enviï un expert farà molt difícil que hi hagi un acord. "Demà em tocarà parlar tres minuts, com al representant de Ceuta. És ridícul. I em fa por ser jutjat a les Balears per quants diners podré aportar a la caixa", ha reblat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

López Casasnovas, que també és coordinador de la comissió bilateral creada entre Catalunya i les Illes Balears sobre finançament autonòmic, i per tant també ret comptes a la Generalitat, ha denunciat que la qüestió del finançament "és un problema d'Estat" que s'hauria de resoldre en l'àmbit parlamentari. Segons el catedràtic, fins i tot en l'improbable cas que els experts es posessin d'acord, després el pacte hauria de passar pel Consell de Política Fiscal i Financera i, en darrera instància pel Congrés. "En l'únic que estan tots d'acord és que el sistema actual és un desastre, però a l'hora de fer el nou ningú vol perdre", ha afegit.

Tot i així, l'expert ha desgranat una proposta pròpia per resoldre el sudoku. Es tracta d'establir dues vies de finançament, la de les comunitats que ja veuen ara satisfetes les seves necessitats fiscals i la de les que no, que optarien per un sistema que els atorgués més capacitat fiscal, amb una participació en l'IVA en fase minorista del 14%, la pràctica totalitat de l'IRPF i els impostos especials. "Es tracta d'acabar amb el cafè per a tothom", ha dit Casasnovas. "Obrir una via de responsabilitat fiscal seria una picada d'ullet a Catalunya i també permetria reconduir el cas basc i navarrès", ha afirmat. "És esperit constitucional i l'única solució que hi veig", ha conclòs.

stats