POLÍTICA
Política 10/02/2012

López s'obre a impulsar un nou Estatut polític per a Euskadi la pròxima legislatura

El lehendakari adverteix, però, que en cap cas serà un "pagament a ETA" perquè desaparegui

Ara
2 min

BarcelonaEls partits bascos comencen a moure posicions pensant en les eleccions del 2013, les primeres del País Basc des del cessament definitiu de l'activitat armada d'ETA. El lehendakari, Patxi López, ha obert la porta a debatre la pròxima legislatura un nou Estatut polític per a Euskadi, que no renuncia a liderar, però ha advertit que "de cap manera serà un pagament per al final d'ETA". El lehendakari ha exposat aquesta opinió durant el ple de control del Parlament Basc després de ser preguntat pel president del PP, Antonio Basagoiti, i pel parlamentari d'Aralar Mikel Basabe sobre la postura favorable del president del PSE-EE, Jesús Eguiguren, a la consecució d'un nou consens o "constitució basca", informa Efe.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Basagoiti ha preguntat a López si "no creu que la millor manera d'enfortir la democràcia és prestigiar l'Estatut de Gernika i la Constitució, el que ETA va intentar destruir". El lehendakari ha advertit que no oblidarà que ETA ha volgut destruir el marc polític basc i ha assegurat que si es produeix un canvi en el marc estatutari "de cap manera serà un pagament per i per al final d'ETA". "Això donaria justificació a la seva existència i això no ho farem mai", ha subratllat.

Basabe ha demanat al lehendakari que traslladi a la Cambra una iniciativa per treballar i aconseguir un nou consens o pacte en què tots els ciutadans se sentin còmodes i l'ha emplaçat a exercir el lideratge que li correspon en aquesta matèria. López ha explicat que en el moment polític actual, "molt diferent al de fa uns mesos", es pot parlar del marc polític de convivència dels bascos però ha demanat respectar els temps. "No hi ha text sagrat i immutable i si trobem consensos és possible i fins i tot bo" parlar d'un nou marc "però en la situació que vivim cal marcar prioritats: consolidar la llibertat i la convivència, i lluitar contra la crisi i l'atur" , ha declarat.

Un nou marc debatut "amb tots"

Davant les crítiques de Basabe a posposar aquest debat a la pròxima legislatura, ha afirmat que no renuncia a liderar-ni en aquesta ni en la següent legislatura. No obstant això, a continuació, ha apuntat que serà segurament en la pròxima legislatura quan es parli d'aquesta qüestió en la Cambra basca "i amb tots", que "també és important", en al·lusió a la possibilitat que l'esquerra abertzale il·legalitzada torni al Parlament Basc. Ara, "el gran objectiu" del Govern Basc i del lehendakari és "assentar la convivència i la crisi", ha explicat, i s'ha compromès a dedicar-s'hi "en cos i ànima"

stats