CRISI DE GOVERN A EUSKADI
Política 09/05/2012

López s'aferra al càrrec i governarà en minoria

No hi haurà eleccions anticipades a Euskadi. Patxi López està disposat a governar en minoria fins al març del 2013 i culpa el PP de la ruptura del pacte que li va permetre ser investit lehendakari.

Daniel Gómez
3 min

BILBAO.La compareixença ahir de Patxi López a Vitòria s'havia convocat abans que els populars donessin per trencat l'acord de govern amb els socialistes aquest dilluns. Havia de ser un acte per fer balanç dels tres anys de legislatura, que s'han complert aquests dies, i en canvi la roda de premsa del lehendakari es va acabar convertint en l'acta de defunció de l'històric pacte entre el PP i el PSE, trencat pels primers, que va fer fora el PNB del govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'entrada va descartar les eleccions anticipades i ahir recordava al PP que l'únic que té capacitat per dissoldre el Parlament és el lehendakari, i també advertia Antonio Basagoiti que "ningú des de l'ombra" pot obligar-lo a fer-ho "per càlculs partidistes".

El pla del lehendakari és governar en minoria. No ho tindrà fàcil perquè en un Parlament de 75 escons només en té 25. Resistirà al Palau d'Ajuria Enea fins un minut abans que la situació es faci insostenible perquè no es vol cremar com a candidat. Governar així el desgastarà, sobretot si cada setmana -com ja li va passar al seu predecessor, Juan José Ibarretxe, del PNB- l'oposició li tomba totes les iniciatives i el deixa en evidència. Ara bé, el líder dels socialistes bascos apel·larà a la responsabilitat i a la greu situació econòmica per tirar endavant els seus projectes i sol·licitarà ajut al PNB i als ja exsocis, el PP. Si l'hi neguen, ho denunciarà i procurarà que el desgast també sigui per a ells.

Un govern "mort"

Els penabistes, però, no estan disposats a donar oxigen a un govern que ja consideren "mort" i els populars, com apunta Basagoiti, aposten per entrar "en una nova fase", que no és altra que l'electoral. Tots els partits bascos -amb l'excepció del socialista-, reclamen que no s'hagi d'esperar al març de l'any vinent per acudir a les urnes i donen per fet que la cita serà aquesta tardor.

Les circumstàncies van obligar el president basc a canviar el discurs, però no va renunciar a enumerar els beneficis que, en la seva opinió, ha reportat als bascos l'actual govern socialista: "Hem acabat amb ETA, hem normalitzat i tranquil·litzat la vida política i social, hem resistit a la crisi millor que el nostre entorn i hem mantingut el nostre estat del benestar". A partir d'aquí, López va entrar en matèria i es va referir al pacte amb el PP. Vint-i-quatre hores abans el líder popular havia donat per trencat l'acord per la "deriva nacionalista" de López i es mostrava partidari d'avançar eleccions. Basagoiti acusava els socialistes d'incomplir el pacte de legislatura utilitzant el govern basc per fer oposició a l'executiu de Mariano Rajoy. El recurs d'inconstitucionalitat del gabinet de Vitòria contra les retallades a la sanitat i l'educació havia fet vessar l'última gota de la paciència dels populars la setmana passada.

Patxi López va seguir defensant el pacte i va capgirar l'argument de Basagoiti: "Sento que el PP s'allunyi dels objectius que ens vam marcar a l'inici de la legislatura i que prefereixi defensar polítiques que van just en la direcció contrària. Presentar recursos d'inconstitucionalitat per defensar el nostre autogovern i la qualitat dels nostres serveis públics és complir el pacte signat", es va defensar.

A més de denunciar la invasió de competències autonòmiques, el president basc també va criticar que el govern del PP aposti per "polítiques neoliberals que ja estan en retrocés a Europa", en referència a la victòria del socialista François Hollande a França, diumenge. Patxi López s'ha quedat sense soci -l'únic que tenia-, però no tirarà la tovallola.

stats