GRUP MIXT
Política 18/12/2010

Solidaritat Catalana reclama l'ajornament del debat d'investidura fins que es constitueixin els grups

Els independentistes reclamen més temps d'intervenció que Ciutadans, amb qui comparteixen grup mixt, ja que tenen un diputat més que ells

Roger Tugas
2 min
El diputat Laporta ja va assistir dijous al Parlament.

BarcelonaLa formació que lidera Joan Laporta, Solidaritat Catalana (SI), està disconforme amb el temps que la Mesa del Parlament els ha atorgat de cara al debat d'investidura de la setmana vinent. Segons els hi van comunicar ahir verbalment, disposaran de 15 minuts en la seva intervenció de dimarts, abans de la votació en primera volta, i 5 minuts per expressar-se el dijous, en la segona volta. Aquests són els mateixos temps de què gaudirà l'altra partit del grup mixt Ciutadans (C's), malgrat que els espanyolistes disposen d'un escó menys que SI. La presidenta de la cambra, segons va explicar, també ha tingut en compte que la formació d'Albert Rivera va rebre més vots que la de Laporta el 28-N i, per tant, va equiparar els drets d'intervenció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, el diputat de SI Alfons López Tena ha presentat aquest matí un recurs en el que demana ajornar el debat d'investidura i gaudir de més temps per expressar-se que els seus companys del mixt. La primera reivindicació, però, és “l'entrega immediata del text escrit de l'acord pres” pel qual es decidia la divisió de les intervencions, malgrat que posteriorment el document elaborat pel jurista ja exigeix “la suspensió del debat d'investidura del President o Presidenta de la Generalitat mentre no conclogui el termini establert” de constitució de grups parlamentaris. Entén que, fins llavors, no es pot confirmar que SI formi part del grup mixt, com es pressuposa. El període per integrar-se en grups acaba vuit dies després de la constitució del Parlament, que va tenir lloc dijous passat.

Igualment, López Tena cita un article del reglament de la cambra conforme el temps d'intervenció “es distribueix entre els seus membres de forma proporcional a la importància numèrica de les forces polítiques que l'integren” i el diputat de SI considera que la forma vàlida per determinar aquesta importància ha de ser el nombre d'escons de cada partit. És per aquest motiu que la formació independentista reclama ajornar el debat d'investidura fins que es confirmi que ells formaran part del grup mixt i que, si és així, ells disposin de quatre setenes parts del temps d'intervenció i C's tinguin les tres setenes parts restants.

Aquesta partició que ha motivat el conflicte, de fet, era una decisió salomònica de la presidenta del Parlament que havia d'actuar de forma transitòria mentre no es reformés el reglament de la cambra per permetre una millor convivència entre les dues formacions antagòniques al grup mixt.

stats