Política
Política 15/12/2011

L'oposició posa en dubte la gestió del Govern per l'endarreriment de la paga extra als treballadors públics

ERC, ICV i Solidaritat demanen a la Generalitat que endarrereixi els pagaments d'IRPF i de la Seguretat Social a l'Estat

Acn
3 min

BarcelonaTots els partits de l'oposició han coincidit a posar en dubte la gestió del Govern davant l'anunci de l'endarreriment de la paga extra als treballadors públics i els pagaments a proveïdors. En compareixences posteriors a la roda de premsa del conseller d'Economia i el portaveu del Govern, ERC, ICV i Solidaritat han demanat a la Generalitat que ajorni els pagaments d'IRPF i Seguretat Social a l'Estat en lloc d'endarrerir els salaris als empleats de la funció pública, que consideren molt greu en aquestes dates. Tots han lamentat que Madrid no pagui els 759 MEUR que deu a Catalunya, però PP i Ciutadans creuen que no es poden vincular amb les nòmines del personal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'oposició ha sigut crítica amb la gestió de tresoreria del Govern i posa en dubte que l'impagament de l'Estat hagi de recaure en els empleats públics i els proveïdors. A la vegada, tots els partits menys Ciutadans creuen que el govern de Zapatero ha enganyat Catalunya per l'impagament dels 759 milions, fet que ha celebrat el diputat de CiU Jordi Turull, l'únic que ha justificat les mesures del Govern.

Herrea demana que "no paguin a l'Estat"

El líder d'ICV, Joan Herrera, ha proposat a la Generalitat que ajorni els pagaments d'aquests impostos a l'Estat de forma proporcional al que Madrid deu a Catalunya, ja que és el causant del problema. En aquest sentit, ha demanat al Govern "valentia amb l'administració que no compleix", en lloc d'afectar la funció pública, amb qui sembla que tingui "una obsessió", ha afegit.

Simó reclama "fer pagar la festa als incomplidors"

Després de qualificar d'"acte de barroeria" l'impagament estatal, la diputada republicana Anna Simó també ha reclamat a la Generalitat "que negociï i “faci pagar la festa als incomplidors", tal com va fer Xavier Trias quan era conseller de Salut, segons ha recordat. Simó també ha criticat la "mala previsió financera" del Govern.

Uriel Bertran insisteix amb el "tancament de caixes"

Des de Solidaritat Catalana per la Independència, Uriel Bertran ha anat més enllà i ha reivindicat el "tancament de caixes". Amb aquest objectiu, el seu grup entrarà una declaració institucional per votar-la a la propera junta de portaveus del Parlament. "Quan una empresa no pot pagar les nòmines i els proveïdors és que la situació és dramàtica", ha manifestat Bertran, que considera que la Generalitat "porta a l'abisme treballadors i empreses".

Nadal demana si "és una mesura de força"

El cap del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, considera inapropiat que el Govern vinculi un problema concret d'impagament espanyol amb un endarreriment de la paga extra de Nadal dels treballadors públics. "Ens sembla excessiu i exagerat", ha afirmat, abans de demanar una explicació "més entenedora i extensa" perquè no hi hagi cap dubte que "no és una mesura de força sinó la única possible atesa la situació".

Cañas acusa el Govern de "mentider"

Jordi Cañas, de Ciutadans, creu que Mas-Colell "s'ha instal·lat en la mentida per justificar la seva incapacitat de gestió de la Generalitat". En la seva opinió, l'"alarmisme" que crea el Govern amb la liquiditat és una "coartada" per justificar les retallades al sector públic. "Aquesta situació és d'una gravetat que se'ls hauria de caure la cara de vergonya, perquè esperen al 15 de desembre per anunciar unes mesures immediates", ha afegit, recordant que Oriol Pujol ja va dir fa onze mesos que les nòmines perillaven.

Millo demanarà "responsabilitats" si no es resol

A banda de deixar clar el "miserable engany" del PSOE per l'impagament, el popular Enric Millo ha demanat al Govern que desvinculi aquests diners de les nòmines, perquè fan referència a una partida d'infraestructures. Considera "inacceptable" que es vulguin "emmascarar" errors de "deficient planificació de tresoreria". A més de qualificar la suspensió de pagaments d'"insòlita", ha avançat que si no es resolen el PP demanarà "responsabilitats".

stats