Política 12/04/2012

L'oposició força el Govern a refer els pressupostos després de les retallades de Rajoy

Els grups de l'oposició pacten al Parlament que l'executiu de Mas modifiqui els comptes perquè es corresponguin amb la caiguda d'ingressos. També reclamen poder votar la modificació

Ara
2 min

BarcelonaEls grups parlamentaris de l'oposició han presentat avui una proposta de resolució conjunta que insta el Govern a readaptar els seus pressupostos per al 2012 al nou escenari macroeconòmic, menys optimista que el previst en els comptes de la Generalitat aprovats el mes de febrer passat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La resolució, que es votarà aquesta tarda en l'última sessió del ple monogràfic sobre les retallades iniciat ahir dimecres al Parlament, està signada per PSC, PPC, ICV-EUiA, ERC, així com pels subgrups Solidaritat Catalana i Ciutadans.

Davant la "nova previsió d'ingressos que preveuen els pressupostos generals de l'Estat per al 2012 i les repercussions directes que tindran sobre els pressupostos de la Generalitat –diu el text–, el Parlament insta el Govern a elaborar i aprovar per acord de govern un programa d'adequació" dels comptes catalans "als nous escenaris macroeconòmics" i a les previsions d'ingressos elaborades pel govern espanyol.

Les previsions d'ingressos dels comptes catalans se sostenen sobre la base d'uns càlculs que el juliol del 2011 l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero va traslladar a les comunitats autònomes, unes previsions substancialment per damunt de les que llancen els pressupostos presentats pel govern de Mariano Rajoy.

A més, s'emplaça el Govern a remetre al Parlament aquest "programa d'adequació pressupostària" perquè es pronunciï en sessió plenària abans de les vacances d'estiu, amb la finalitat d'intentar recollir el màxim suport de les forces parlamentàries i la "legitimitat davant la ciutadania".

Aquest text, consensuat per l'oposició, resulta menys comprometedor per al Govern que la proposta que ha volgut registrar el PPC, perquè quedi constància de la seva voluntat inicial, i que insta l'executiu d'Artur Mas a "tramitar com a projecte de llei" la modificació dels pressupostos catalans per al 2012.

La seva tramitació com a projecte de llei obligaria el Govern a obrir una nova i difícil negociació a la recerca de l'aval d'almenys algun grup opositor, per evitar el rebuig parlamentari als comptes.

Però segons el que es preveu en la proposta pactada en bloc per l'oposició, el programa del Govern haurà simplement de ser debatut en el ple del Parlament i, al final de la sessió, els grups podran presentar propostes de resolució en les quals expressin la seva opinió sobre el pla presentat.

stats