POLÍTICA
Política 04/04/2011

L'oposició veu desorientació i paràlisi al nou Govern de CiU

Efe
3 min

BarcelonaTots els partits de l'oposició han fet un balanç negatiu dels primers cent dies del Govern que lidera Artur Mas en apreciar una "desorientació" i "paràlisi" que estan "agreujant" la crisi econòmica de Catalunya, mentre que CiU ha abonat l'acció de l'executiu català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per al principal partit de l'oposició, el PSC, la situació econòmica i política és ara "més greu que fa cent dies", en paraules del president del grup parlamentari dels socialistes catalans, Joaquim Nadal, a causa de la falta de decisions de l'executiu català per fer front als problemes que viu Catalunya: "és un desert de governació", ha sentenciat.

Nadal, fins i tot, s'ha permès la llicència de posar nota al Govern en els seus primers cent dies: "Jo els posaria un quatre justet", ha dit.

En la mateixa línia s'ha pronunciat la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, qui ha lamentat la falta de polítiques concretes per fer front a la crisi econòmica per part d'un Govern que neda en la "desorientació".

Sánchez-Camacho ha reprotxat al president català, Artur Mas, que en els seus primers cent dies de govern només hagi tingut temps per votar a favor de la independència en la consulta sobiranista del 10 d'abril en lloc d'"abordar els problemes reals" dels ciutadans, com l'atur.

De la seva banda, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha fet també especial èmfasi a la taxa de l'atur, que supera els 600.000 desocupats, així com les "retallades socials" del Govern que, segons la seva opinió, estan "enfonsant més" Catalunya en la crisi econòmica.

Segons Herrera, aquest és un govern de la "improvisació" que genera "por i incertesa" en els mercats internacionals amb la seva "obsessió per les retallades".

També ha apreciat "desorientació" i "falta de rumb" en aquests primers cent dies de Govern el president d'ERC, Joan Puigcercós, provocats segons la seva opinió per un "retorn a la CiU dual", que ha definit com "la CiU de Duran de dia i Lleida de nit".

Segons el dirigent republicà, "CiU es divideix en dos, una part vota en la consulta sobre la independència del 10 d'abril i una altra part que diu que no, una part brama contra el Govern espanyol i diu que cal plantar-se i una altra acaba votant a Madrid a favor de tot el que presenta aquest mateix Govern".

Ciutadans (C's) ha centrat les seves crítiques, sobretot, en la "inactivitat" econòmica de l'executiu català, així com en la participació de Mas en la consulta sobiranista del 10 d'abril.

Sobre això, el portaveu i diputat de C's, Jordi Cañas, ha reclamat al president català "lleialtat" institucional i que abandoni el discurs de l'"amenaça", el "xantatge" i l'"enfrontament permanent" amb Madrid.

Des de Solidaritat (SI), el seu secretari general, Uriel Bertran, ha considerat "decebedors" els primers cent dies de govern de CiU, perquè no proposa mesures per afrontar la crisi i "no planta cara" al Govern espanyol per la falta de finançament.

Segons Bertran, el president Mas "no hauria de perdre el temps amb cimeres de cartró-pedra i exigir més a Madrid el que li correspon a Catalunya, que és que cessi l'espoliació fiscal que pateix des de fa anys".

Davant de les crítiques de l'oposició, CiU en canvi ha abonat l'acció del Govern i ha expressat la seva satisfacció per una "gestió transparent, coherent, rigorosa i seriosa", encara que a vegades "incompresa".

El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha evitat fer autocrítica i s'ha limitat a destacar que el govern de la Generalitat "necessitava un canvi" i per fi s'ha girat full a "una dècada de tripartits", en la qual "tot estava plantejat per arraconar CiU" al capdavant de qualsevol institució.

stats