Política 16/02/2017

L'oposició es revolta contra les ingerències del fiscal general en els casos de corrupció del PP

Diversos grups sol·liciten la compareixença al Congrés de Maza, arran de la presumpta ingerència en el cas de corrupció del president murcià

Dani Sánchez Ugart
1 min
El nou fiscal general de l'Estat José Manuel Maza

MadridLa presumpta ingerència del fiscal general de l'Estat per evitar que s'obrissin diligències contra dos presidents autonòmics del PP -primer el de Múrcia i després, segons publica aquest dijous 'El Mundo', el de la Rioja- està fent remoure els grups de l'oposició al Congrés. El PSOE, Ciutadans i Compromís han reclamat la compareixença del fiscal general, José Manuel Maza, en seu parlamentària perquè doni explicacions per aquest assumpte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es dona la circumstància que l'actuació de Maza en aquests casos, quan els fiscals que portaven el cas van veure indicis de delicte i apostaven per actuar però el fiscal general va imposar la jerarquia, té un paral·lelisme amb el 9-N. En aquell cas, l'actuació va ser inversa: mentre la junta de fiscals de Catalunya no va veure indicis de delicte en l'actuació d'Artur Mas i la resta de consellers del Govern, el fiscal general va imposar la jerarquia per actuar. En aquella ocasió, però, els grups de l'oposició al Congrés no van protestar.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha dit avui que no hi ha hagut "ingerències" en l'activitat dels fiscals i n'ha defensat l'"autonomia". "La Fiscalia és una institució jerarquitzada i quan hi ha un assumpte rellevant això ha funcionat així sempre", ha manifestat, i ha afegit que quatre fiscals de la sala penal del Suprem i el cap de la secretaria tècnica de la Fiscalia General de l'Estat han fet informes en què consideren que "no hi ha responsabilitat penal".

stats