Política 06/09/2017

Referèndum consultiu i participació "massiva": les condicions de CSQP en les seves esmenes a la llei de l'1-O

PP, PSC i Ciutadans proposen la supressió de tot el text en les seves esmenes

Núria Orriols / Marc Toro
2 min
Joan Coscubiela, de CSQP, durant la votació

BarcelonaEls grups de l'oposició han presentat esmenes a la llei del referèndum després d'un període de dues hores. PP, Ciutadans i PSC han presentat esmenes de supressió a la norma que impulsa Junts pel Sí i la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Catalunya Sí que es Pot ha presentat esmenes parcials al text de la llei del referèndum, entre les quals proposen modificacions a l'article 4 de la llei del referèndum, on es determina la vinculació del resultat de l'1-O i l'obligatorietat de declarar la independència per part del Parlament en cas que el 'sí' superi el 'no'. Aquest article 4 també preveu que es convoquin immediatament eleccions autonòmiques si guanya el 'no' al referèndum. CSQP proposa el següent text alternatiu: "El resultat del referèndum consultiu té com a objectiu conèixer l’opinió de la ciutadania sobre el futur polític de Catalunya", diu la proposta de modificació.

També demanen afegir el següent paràgraf, en què es posa com a condició que hi hagi una "participació massiva" per considerar "útil" el referèndum. "Per considerar el referèndum com a instrument útil a la seva finalitat de conèixer l’opinió del poble de Catalunya sobre el seu futur polític es considera imprescindible una participació massiva, fet que comportaria el compromís de les forces polítiques catalanes presents en el Parlament d’impulsar les reformes polítiques necessàries per fer viable la voluntat majoritària expressada en el referèndum", proposa l'esmena.

Per la seva banda, Junts pel Sí i la CUP també han presentat esmenes conjuntes a la llei del referèndum. Suprimeixen una part de l'article 9 que fixava la signatura del decret de convocatòria del referèndum un cop entri en vigor la llei -és a dir, després de ser publicada en un butlletí oficial-. D'aquesta manera, desapareix aquest requisit i s'obre la porta a que el decret es pugui signar abans que la llei del referèndum estigui publicada. També inclouen l'elecció de dos membres suplents de la sindicatura electoral -abans no n'hi havien-. Encarreguen a l'administració electoral, precisament, la creació dels registres i fitxers de dades necessaris per a l'organització i realització del referèndum, d'acord amb la normativa de protecció de dades de caràcter personal.

El PSC, el PP i Ciutadans havien presentat, en primer moment, una esmena a la totalitat que han hagut de modificar per esmenes de supressió del text, per una qüestió de forma.

Els socialistes han argumentat la seva esmena pels següents motius: en primer lloc, que la proposició de llei té com a objectiu la celebració d'un referèndum d'autodeterminació; en segon, que aquesta consulta "té caràcter vinculant i implica la secessió de Catalunya respecte de la resta d'Espanya "si guanya el 'sí'", i finalment, els socialistes deixen clar que la llei implica una reforma de la Constitució i l'Estatut "tot utilitzant un mecanisme de reforma implícit" i, per tant, eludint els "procediments previstos a l'ordre constitucional i estatutari".

esmenes de Catalunya Sí que es Pot
Esmenes de JxSí i la CUP
stats