Política 21/12/2011

Luis de Guindos serà el ministre d'Economia de Rajoy

La vicepresidenta serà Soraya Sáenz de Santamaría, com es preveia. Cristóbal Montoro ocuparà Hisenda i Administracions Públiques. Jorge Fernández Díaz serà el ministre d'Interior de l'executiu

Ferran Casas
2 min

MadridLuis de Guindos serà el nou ministre d'Economia del govern espanyol, segons ha anunciat aquest dimecres a la tarda en una roda de premsa a la Moncloa Mariano Rajoy, després de reunir-se amb el rei per comunicar els nomenaments i l'estructura de l'executiu. La quota catalana serà per Jorge Fernández Díaz, que sorprenentment ha estat nombrat ministre de l'Interior i tindrà davant seu la complexa tasca de gestionar el final d'ETA. Soraya Sáenz de Santamaría portarà, com a vicepresidenta, el pes de l'executiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Exconseller delegat de Lehman Brothers i exsecretari d'Estat d'Aznar

De Guindos, que va ser secretari d'estat amb Rodrigo Rato i conseller delegat a Espanya de Lehman Brothers entre 2006 i 2008, ara tindrà un paper clau, era a les quinieles, a l'igual que Fernández. Haurà de deixar el càrrec de conseller d'Endesa, Unidad Editorial (editora d'El Mundo, Marca i Expansión) i Banco Mare Nostrum (l'entitat esultant de la fusió entre Caixa Penedès, Cajamurcia i altres entitats). Les autèntiques sorpreses són José Manuel García Margallo, que anirà a Exteriors però a qui es comptava per Agricultura. Margallo, eurodiputat i de perfil econòmic, haurà d'explicar la política econòmica de Rajoy al món. Una altra sorpresa és José Ignacio Wert, que va a parar a Educació i Cultura, i la de Pedro Morenés a Defensa. El ministeri d'Administracions Públiques, que gestiona els temes territorials i de la funció pública, se suma a la secretaria d'Estat d'Hisenda i el comandarà Cristóbal Montoro. Alberto Ruíz Gallardón és també ministre, però amb una cartera menor, la de Justícia. La seva entrada al gabinet implicarà la seva sortida de l'alcaldia de Madrid, que serà per Ana Botella, actual tinent d'alcalde i esposa de José María Aznar.

El govern el controlarà Soraya Sáenz de Santamaría, que serà vicepresidenta única, ministra de la Presidència i portaveu. De dones Rajoy n'ha triat quatre i d'homes nou. A més de Sáenz, la gallega Ana Pastor ha estat nomenada ministra de Foment, el departament més inversor.

Rajoy ha llegit la llista de ministres i ha marxat de la sala de Tapissos de la Moncloa sense acceptar preguntes ni donar detalls. Aquesta és la llista completa de ministres, a la que no hi ha ni Esteban González Pons ni cap president autonòmic del PP:

Vicepresidenta, ministra de la Presidència i Portaveu: Soraya Sáenz de Santamaría

Ministre d'Economia: Luis de Guindos

Ministre d'Afers Exteriors i Cooperació: José Manuel García Margallo

Ministre de Justícia: Alberto Ruiz-Gallardón

Ministre de Defensa: Pedro Morenés

Ministre d'Hisenda i Administracions Públiques: Cristóbal Montoro

Ministre d'Interior: Jorge Fernández Díaz

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Ministra de Foment: Ana Pastor

Ministre d'Eduació, Cultura i Esports: José Ignacio Wert

Ministeri de Treball: Fátima Báñez

Ministre d'Agricultura: Miguel Arias Cañete

Ministeri d'Igualtat i Serveis Socials: Ana Mato

Ministre d'Indústria: José Manuel Soria

stats