Política 11/06/2011

El cinturó roig de Madrid ja és història

El PP governa des d'aquest matí a Getafe, emblema de la zona treballadora de la regió, fins ara majoritàriament del PSOE

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl PP se n'ha sortit. Des d'aquest matí, el popular Juan Soler és el nou alcalde de Getafe, una de les ciutats més poblades del sud de la Comunitat de Madrid. Fins ahir era el gran bastió de les esquerres a Madrid. Hi governava des de l'any 1983 el carismàtic Pedro Castro, que també ocupa la presidència de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. Castro va perdre la majoria absoluta el 22 de maig i no ha pogut convèncer Unión Progreso y Democracia, el partit de Rosa Díez, que ha estat clau per decantar la balança. A la presa de possessió hi ha assistit la presidenta de la regió i del PP madrileny, Esperanza Aguirre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els socialistes han denunciat aquests dies que la suposada equidistància d'UPYD –abstenint-se avui a molts dels llocs on té la paella pel mànec– és en realitat un pacte encobert amb el PP per desallotjar els socialistes del poder. En el cas de Madrid, però, les folgades majories absolutes del PP a les eleccions municipals han permès al partit de Mariano Rajoy no haver de dependre de cap soci en molts dels municipis madrilenys.

El cinturó roig de Madrid, al sud de la ciutat, ha passat a millor vida i s'ha tenyit de blau uniforme com la resta de la comunitat autònoma. Dels 179 municipis que hi ha, en 109 governarà el PP amb majoria absoluta i en 38, relativa. Això suposa acumular més del 80% del poder local. El PSOE només va aconseguir majoria còmoda a11 pobles i ciutats i 5 de relatives, poc més del 10%. Els socialistes només governaran en dues grans ciutats, Fuenlabrada i Parla, d'on va ser alcalde el líder del PSM Tomás Gómez (el més votat d'Espanya). El seu partit conservarà l'alcaldia pels pèls i haurà de pactar amb Izquierda Unida.

El PP també governarà en grans ciutats del sud com Leganés, Móstoles, Pinto i Alcorcón. En aquest últim municipi, el popular David Pérez –un dels polítics més pròxims a Esperanza Aguirre– ha aconseguit desbancar l'històric socialista Enrique Cascallana.

L'excepció de tot plegat és Rivas-Vaciamadrid, municipi on triomfa IU. El seu alcalde, José Masa, va repetir la majoria absoluta el 22 de maig.

stats