Política 31/07/2014

Mas-Colell acusa l'Estat d'aprofitar la rebaixa d'interessos del FLA per recentralitzar

Avisa que no farà un pressupost per al 2015 "reduint serveis públics"

J. Rusiñol/m.ferrer
1 min

MadridEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha sortit molest de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que s'ha fet aquest dijous a Madrid. Ha acusat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, d'aprofitar la rebaixa dels interessos del fons de liquiditat autonòmic (FLA) per intentar recentralitzar. Ja ha avisat Madrid que no aconseguiran quedar-se amb competències de Catalunya "condicionant, amb certa displicència, de 700 milions a 700 milions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat el conseller, Hisenda lliga aquesta rebaixa a dues plataformes centralitzades. El secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, ha explicat que una fa referència a la creació de noves empreses de forma ràpida i a la facturació única. El conseller ha deixat clar això és inacceptable. L'altra condicionalitat fa referència a l'objectiu d'aquest estalvi, que s'haurà de destinar a pagar proveïdors i, en cap cas, a fer despesa nova.

La decepció de Mas-Colell no és, només, per aquesta qüestió. També ha dit que, comptat i debatut, Catalunya rebrà per al 2015 els mateixos ingressos que aquest any. Això obliga, a parer seu, a fer uns comptes que retallin en serveis socials (sanitat, educació, dependència). Ja ha avisat que ell no ho farà, si bé no ha volgut concretar encara si això implica prorrogar els comptes actuals. "És un despropòsit", ha dit. Segons ha explicat a la sortida de la reunió, la Generalitat no està disposada a fer mesures extres, com treure la paga doble als funcionaris, i ja no pot comptar amb ingressos extres derivats de venda de patrimoni.

stats