PACTE FISCAL
Política 25/07/2012

De l'oportunitat per a Espanya a l'ara o mai: el discurs d'Artur Mas en deu frases

El cap de l'executiu ha fet una defensa aferrissada d'un model de nova planta i ha demanat consens per anar a Madrid

Ferran Casas
2 min
Artur Mas durant el ple pel pacte fiscal al Parlament / PERE VIRGILI

Barcelona1. La justificació: "Això tindrà conseqüències de gran calat: el pacte fiscal no és un caprici. Es presenta com oportunisme polític, però no ho és. Ni un acte de queixa o lamentació. És una necessitat amb majúscules".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

2. Oportunitat per a Rajoy: "Això és també una oportunitat per al conjunt de l'Estat si a Madrid ho veuen de forma diferent a la tradicional".

3. Bo per a Catalunya: "Totes les inquietuds que tenim com a país es poden resoldre millor amb el pacte fiscal, central per reforçar l'autogovern".

4. La denúncia: "El dèficit fiscal és insostenible i depenem de l'Estat per atendre els nostres pagaments. El model global de finançament espanyol de les autonomies no ha tingut èxit i cal canviar-lo".

5. Retallades i dèficit: "La gent pregunta si ens en sortirem. Només reduint a la meitat el dèficit fiscal faríem dèficit zero i no caldria fer ajustos. Som prou productius i creatius per sortir-nos-en. No és un debat que no toca, doncs".

6. La pugna: "La batalla política de Catalunya és sortir del règim comú, que la Lofca faci una excepció amb Catalunya".

7. El model: "Hi ha canvi de concepte de 180 graus en relació amb els darrers anys: fins ara qui recapta i gestiona és l'Estat. Ells ens pagaven per competències pròpies i ara volem que sigui al revés".

8. La votació al ple: "Segons com vagin les votacions, la interpretació serà una o una altra. Cal que donem una imatge potent. El moment de la veritat és el de les votacions, i quedarà clar amb quines forces anem a una batalla dura. Ha plogut molt i hi ha hagut, entremig, una sentència del TC denigrant".

9. Crida èpica: "Hauríem de dir que ara o mai, i diem ara!, perquè el 'mai' no ens podem permetre i estem en la millor conjuntura".

10. El moment econòmic: "Ara hi ha mirada desconfiada d'Espanya al món, i a nosaltres, també. Tenim l'oportunitat de fer-nos valer i estem en aquest conjunt. Ens hem de preguntar si tenim projecte i ens hem de preguntar també si el té Espanya, que sempre ens interpel·la".

stats