Política 20/09/2012

La no-ruptura explicada en català a Madrid

Una sala plena de gom a gom ha seguit les explicacions del president Mas

Joan Rusiñol
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, compareix a la delegació de la Generalitat a Madrid / AFP

MadridEl llenguatge. La llengua. Nous temps que requereixen ser explicats de manera diferent. Però la tradició –periodística, política– pesa molt i costarà temps trencar les costures dels motlles que s'han fet servir fins ara per explicar les relacions Catalunya-Espanya durant els últims 30 anys. Ha quedat palès a la llarga compareixença –amb intensa voluntat pedagògica– del president Mas a la seu del Govern a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si l'emplaçament triat –la delegació del Govern i no pas la Moncloa– per fer les declaracions després de la trobada amb el president espanyol, Mariano Rajoy, va sorprendre, aquest dijous a la premsa madrilenya li ha xocat que bona part de la intervenció de Mas fos en català. Un fet insòlit que ha provocat cert malestar a alguns professionals que havien de seguir sense traducció allò que s'estava explicant. En aquest nou temps, probablement més desacomplexat, queda clar que ja no es reserva el català per al final de la compareixença, com era habitual. Potser últimament molts han notat els dèficits d'una Espanya que no ha tingut actituds federals.

El llenguatge també era un altre. Mentre alguns periodistes espanyols –comprensiblement– volien saber si el nou escenari és la "ruptura" de Catalunya amb Espanya –hi ha a Madrid, de cop, sensació que passaran coses decisives–, Mas intentava esquivar els plantejaments clàssics de l'independentisme. Ha procurat en tot moment parlar en positiu, posant l'accent en l'europeisme que sempre ha impregnat el catalanisme. La idea que Catalunya serà europea o no serà. Quin és el nou camí? Ja es veurà la setmana que ve a Barcelona. Però en l'esquema clàssic de Madrid, sovint decantat al blanc o al negre, les singularitzacions o els esquemes confederals no es tenen gaire en compte.

Feia calor, a la sala, al carrer Alcalà, 44, presidida per una senyera i una bandera europea. Hi havia un silenci atent, profund. Sonava nou a orelles de la capital espanyola aquest discurs –amb avís previ en l'esmorzar de fa una setmana–. La prova de l'alta expectació que la trobada havia creat és la presència de mitjans estrangers. Des de la televisió pública japonesa a Reuters o el 'Wall Street Journal' estaven acreditats. Sobretot a ells anava dirigida la declaració, expressada pel cap del Govern, que Catalunya no pot renunciar al seu projecte de futur pensant en la inestabilitat econòmica, existent arreu. Per a la Generalitat, Escòcia segueix sent un mirall. Nous camins sense gaire terrabastall ni trencadissa. Mas ha subratllat diverses vegades que la nova etapa ha de ser per vies democràtiques, pacífiques i amb el consens majoritari del poble de Catalunya.

La resposta, al Parlament, al debat de política general.

stats