DEBAT D'INVESTIDURA
Política 20/12/2010

Mas topa amb l'oposició de PSC i PP a la transició nacional que proposa

Socialistes i populars avisen el futur president de la Generalitat que no doni per fet que facilitaran la seva investidura ni en segona volta. El PP exigeix a Mas que s'oblidi de transicions cap al dret a decidir si aspira al seu suport. En el primer dia del debat d'investidura, PSC i PP insten Mas a moure fitxa si vol que facilitin la seva investidura en segona votació, el dijous

Marc Colomer
2 min

BarcelonaArtur Mas ha constatat aquest dijous que no ho tindrà fàcil. Els sis escons que li falten per la majoria absoluta li sortiran cars. En primera volta (la votació és aquest dimarts al migdia) ha quedat descartada la investidura. PSC i PP, els dos partits que havien deixat entreveure una eventual abstenció en segona votació, el dijous, han avisat avui, en el primer dia del debat d'investidura, que Mas no pot donar per fet encara que facilitin la seva investidura ni tant sols en segons votació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que la transició nacional cap al dret a decidir en base a àmplies majories socials (primera parada, pacte fiscal en la línia del concert econòmic) que ha proclamat el vencedor de les eleccions no ha agradat ni a uns ni a altres. En el discurs inicial d'investidura, Mas no ha volgut rebaixar significativament el to de l'agenda nacional que ha defensat en campanya. Sap que ser investit només amb els vots del PP li pot suposar d'entrada un desgast que vol evitar. Però socialistes i populars ja l'han advertit que ara ha de moure fitxa ell per acostar-se a ells si pretén que en facilitin la investidura.

Pels socialistes, el que proposa Mas no és cap transició, sinó un "pacte de finançament" com el que ha aprovat el Govern tripartit. Però, a més, el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, dubta que darrera el concert hi ha una agenda oculta per avançar cap a la independència. Per ells, no hi ha més camí que l'Estatut, i els populars capitanejats per Alícia Sánchez Camacho han alertat d'una eventual "fractura social" si Mas no s'oblida de l'agenda nacional.

Però el futur president de la Generalitat, que ha alertat que el repte requerirà unitat política i civil, no s'ha estat de retreure a ambdós partits que tanquin la porta al concert mentre el defensen sense ambigüitats al País Basc. Al PSC, a més, li ha demanat suport de la mateixa manera que CiU va fer costat a Pasqual Maragall amb l'Estatut. Al capdavall, es tracta de "reptes de país".

En canvi, qui sí que ha ofert mà estesa pel que fa a l'agenda nacional, ha estat Joan Herrera, a qui Artur Mas ha identificat avui en l'autèntica oposició, a jutjar pel to del debat. Herrera, que ha proposat una comissió parlamentària per valorar totes les possibles sortides a la sentència del TC sobre l'Estatut -modificació de la constitució cap a un model federal inclosa-, ha avisat Mas, però, que la societat catalana no es conformarà amb més "peix al cove" pel que fa el pacte fiscal.

Cimera per la crisi

CiU i PSC sí que han confluït en la necessitat de convocar una cimera dels partits per abordar la sortida de la crisi. És precisament la crisi el que el PP voldria que centrés exclusivament el programa de govern de CiU, que ja ha deixat ben clar que serà la principal prioritat. El PP també s'hi ha afegit. En aquest sentit, Mas ha anunciat en el seu discurs que ha encarregat comissions d'assessorament en matèria econòmica i també sanitària als presidents del Cercle d'Economia i del Col·legi de Metges, Salvador Alemany i Miquel Vilardell respectivament.

El debat d'investidura continuarà aquest dimarts, amb les intervencions d'ERC, de Solidaritat Catalana i de C's. Precisament, una de les incògnites per desvetllar és el el rumb que prengui ERC en el debat i votació de la investidura.

stats