Política 25/07/2012

Mas: "El pacte fiscal és una necessitat amb majúscules"

El cap de l'executiu afirma que el concert és la solució "a la majoria dels problemes del país" i que "hem de dir ara o mai, i diem ara!"

Ferran Casas
2 min
Artur Mas durant el ple pel pacte fiscal al Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha obert aquest dimecres al Parlament el debat sobre el pacte fiscal en la línia del concert afirmant que és "una necessitat amb majúscules" i no pas un caprici o una proposta extemporània. Per ell, tampoc és una "queixa, lamentació o mostra d'oportunisme". El cap de l'executiu ha desgranat fins a nou raons, entre les quals, el mal funcionament global del sistema de finançament actual, per justificar la necessitat d'un nou model, i ha afirmat que la millora del finançament és una necessitat per a Catalunya, però també "una oportunitat" per a Espanya si canvia la seva òptica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas s'ha referit al mal moment econòmic, i abans de preguntar-se si Espanya té model i admetre que Catalunya està sota observació, s'ha mostrat fins i tot comprensiu amb qui pugui pensar que "ara no toca" parlar-ne, en un context d'una Catalunya rescatada i una Espanya intervinguda, però ha deixat clar que "totes les inquietuds que tenim com a país es poden resoldre millor amb el pacte fiscal, central per reforçar l'autogovern". Per ell, "és una solució a bona part o a la majoria dels problemes". El model que aprovarà el Parlament "canvia de concepte en 180 graus en relació amb els darrers anys. Fins ara qui recapta i gestiona és l'Estat. Ells ens pagaven per competències pròpies i ara volem que sigui al revés".

Quan Mas, que ha fet una crida al "consens de país" evocant els Jocs de Barcelona 92, acabi la intervenció, serà el torn dels portaveus, als quals el president contestarà un per un abans que es voti el document en la línia del concert pactat entre CiU, ICV-EUiA i ERC i que tindrà suport del PSC en alguns punts. El cap de l'executiu ha afirmat que "hauríem de dir ara o mai i diem ara!, perquè el 'mai' no ens podem permetre i estem en la millor conjuntura".

stats