NOU FINANÇAMENT
Política 25/07/2012

Mas admet a l'oposició que pensa que el pacte fiscal "no serà acceptat"

El cap de l'executiu transmet un missatge tranquil·litzador sobre el rescat de la Generalitat

Ferran Casas
2 min
Artur Mas entrant al ple del Parlament sobre el pacte fiscal / PERE VIRGILI

BarcelonaEl cap de l'executiu ha replicat als grups de l'oposició per tancar la sessió de matí del debat del pacte fiscal que se celebra aquest dimecres al Parlament. Artur Mas ha insistit en les crides a la unitat i ha volgut evitar polèmiques i entrar a rebatre el que ha considerat "provacions". Ha admès, però, que difícilment el pacte fiscal serà acceptat a Madrid tal com ha sortit del Parlament. Aquestes són les respostes a Mas als grups.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al PSC: Mas ha demanat a Rocío Martínez Sempere i al PSC que si estan "disposats a votar la majoria del document el votin tot, que així reforçaran la majoria" i l'ha advertit sobre l'"error" de contraposar pacte fiscal a pacte social i de negar a Catalunya "drets històrics com els del País Basc". Pel cap de l'executiu, "més drets acumulats per agència pròpia no els pot exhibir ningú" i ha denunciat que la llei d'estabilitat que el PSC critica "ve de la reforma de la Constitució que vostès i el PP van reformar". Pel president el pacte fiscal no té l'objectiu d'"embarrancar per buscar altres camins".

Al PP: Mas ha arrencat avisant Alícia Sánchez-Camacho, en relació al rescat català, que "no tregui pit sobre qui paga nòmines perquè en les pròximes setmanes poden passar moltes coses". El cap de l'executiu ha negat que el pacte fiscal sigui "la solució a tots els problemes", però ha aclarit que ho és "gairebé a tots ells". Mas ha confessat que "si m'he d'atendre al que he sentit fins ara, també per boca del PP, he de pensar que el pacte no serà acceptat a Madrid".

A ICV-EUiA: Amb Joan Herrera, Artur Mas ha estat suau. Ha deixat clares les discrepàncies en l'objectiu social del pacte i s'ha limitat a agrair a ICV la seva actitud i a reconèixer que està complint la seva promesa de fer costat al Govern en matèria nacional.

A ERC: Mas ha estat també conciliador amb ERC per la seva posició "lògica" en el sentit que no es toquin les parets mestres, però actuant amb "flexibilitat" per intentar incorporar més partits al consens. Li ha recordat que el concert no és cosa del 92, sinó de molt abans. De la Transició, en què el defensaven "CDC i ERC, però érem molts menys". El cap de l'executiu ha afirmat que el debat està "inserit en el dret a decidir". Mas s'ha referit al rescat català: "Montoro no entrarà a Palau, això no passarà. I si passa, Espanya entrarà en una fase molt més complicada. Abans passaran altres coses", ha assegurat

A SI i Ciutadans: El president ha estat dur amb els grups del mixt. A Albert Rivera li ha criticat que defensi el model alemany sense tenir en compte que, si s'apliqués, Ciutadans no seria al Parlament, i a Uriel Bertran li ha tirat en cara que SI desaprofiti l'ocasió i triï aparèixer al costat de la formació espanyolista. Al diputat Joan Laporta li ha agraït el suport i li ha garantit que també podrà ser a la comissió de seguiment de les negociacions.

stats