Política 15/05/2012

L'esquerra i el PP fan front comú per forçar Mas a comparèixer al Parlament a explicar les retallades

El PSC, ICV i ERC han sumat forces amb el PP per intentar que el president de la Generalitat passi per la cambra per donar compte del tercer pla d'ajust

Pere Martí
2 min

BarcelonaEls tres partits d'esquerres i el PP volen que el president de la Generalitat expliqui al Parlament el tercer pla d'ajust que ha anunciat avui. Per aquest motiu presentaran una petició conjunta a la mesa, on CiU té majoria, per intentar d'aquesta manera que Artur Mas reti compte davant la cambra i es posin a votació les mesures aprovades avui pel Govern. L'oposició i el PP s'agafen a la resolució de l'últim ple monogràfic sobre les retallades, que exigeix a l'executiu que porti al Parlament qualsevol adequació dels pressupostos del 2012.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'anunci l'ha fet el lider d'ICV, Joan Herrera, que ha acusat el president de la Generalitat d'estar "obsessionat" per les retallades i d'anar en contra dels vents que bufen a Europa, que ja parlen de creixement econòmic. El dirigent eosocialista atribueix aquesta obsessió a motius ideològics, per afavorir la privatització d'organismes públics, com Aigües Ter-Llobregat o Tabasa, que aniríen a mans d'Agbar i Abertis, respectivament.

El PP s'ha sumat a aquesta petició, recordant que va votar la moció, però veu difícil que sigui la setmana que ve, perquè caldria convocar una reunió de la junta de portaveus amb caràcter d'urgència. Pels populars, la compareixença de Mas és necessària perquè ha d'aportar xifres concretes del seu pla d'ajust. Enric Millo ha explicat que el PP discrepa que es retalli el sou dels funcionaris i acusa el president de "centrifugar responsabilitats" quan acusa el govern espanyol de traslladar la responsabilitat del dèficit a les comunitats autònomes. El PSC considera que la manca de precisió del president Mas amb les xifres del pla, l'obliga a comparèixer al Parlament. "Les coses no es fan així", ha dit Joaquim Nadal, que considera que la roda de premsa ha deixat "massa fils" sense lligar.

Per la seva banda, ERC, a més d'avalar la compareixença, ha instat a Mas "plantar cara" a Madrid, a no aplicar les retallades i accelerar el pla B del finançament, convocant un referèndum per a la tardor, en lloc de fer una cimera de partits que només servirà per "aigualir" el model de pacte fiscal perquè s'hi sumi el PSC.

stats