Política 20/03/2012

El PSOE burxa, el PP se'n desentén: 10 reaccions polítiques a la condemna de Matas

El PP recorda que l'expresident balear ja no és militant. ICV reclama al president espanyol que "deixi de demanar sacrificis per pagar els excessos i delictes de dirigents del PP". El PSOE recorda a Rajoy que va dir que li agradaria presidir "un govern com el que presideix Matas"

Joan Rusiñol / Agències
2 min
Jaume Matas

Madrid1. Soraya Rodríguez, portaveu parlamentària del PSOE: ha reclamat avui al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que "doni alguna explicació" sobre la condemna a l'expresident balear Jaume Matas. Ha recordat que, quan era a l'oposició, el líder del PP va dir que li agradaria presidir "un govern com el que presideix Matas". "El PP no pot callar i ha de donar alguna explicació als ciutadans", ha subratllat. De fet, són unes declaracions que van quedar enregistrades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

2. Alfonso Alonso, portaveu del PP al Congrés: ha recordat que Matas va deixar de militar al partit el 2010 i que el PP es caracteritza per ser "bel·ligerant" contra "conductes irregulars" en la gestió del diners públics. No ha relacionat directament aquestes "conductes irregulars" amb la gestió de Matas. Segons Alonso, el PP respecta les decisions judicials, en particular les que tenen a veure amb "l'àmbit de la corrupció i amb comportaments inadequats en la gestió dels fons públics". De la mateixa manera que ha parlat de "respecte", Alonso ha advocat per "la cautela", ja que la sentència es pot recórrer.

3. Alberto Fabra, president de la Generalitat Valenciana: ha publicat un missatge al seu Twitter en què assegurava que la institució que presideix retirarà a Matas la distinció d'ambaixador del País Valencià que li va donar Camps. El president ha afirmat també que qui no entengui que la política és "exemplaritat", no té cabuda dins del PP.

4. José Ramon Bauzá, president del Govern Balear: ha manifestat el seu "absolut respecte" a la sentència, sense entrar en més valoracions de partit.

5. Joan Coscubiela, diputat d'ICV: ha dit que la sentència és "la conseqüència dels abusos del poder quan s'exerceix de manera absolutista". Per això, ha exigit a Rajoy que "deixi de demanar sacrificis per pagar els excessos i els delictes de dirigents del PP".

6. Joan Tardà, diputat d'ERC: ha dit que el cas de l'expresident autonòmic demostra que "qui la fa, la paga".

7. Cayo Lara, coordinador general d'IU: ha dit que "és bo que algun xoriço vagi entrant on havia d'haver entrat fa molt temps".

8. Pilar Costa, portaveu del PSIB: ha demanat al PP que "no tapi res" i ha apuntat que la sentència demostra que "qui la fa la paga".

9. Biel Barceló, secretari general del PSM-IV-ExM, els nacionalistes mallorquins: ha assegurat que la sentència és una condemna "a una manera de fer política i ha reclamat al PP que "demani perdó".

10. Joan Josep Nuet, diputat d'IU-ICV-CHA: s'ha preguntat si Matas encara és "amic de l'ànima" de Rajoy i ha recordat que "passaven vacances plegats".

stats