Política 01/08/2015

Iceta obre la porta a un pacte PSOE-C's per desbancar Rajoy

El primer secretari del PSC remarca que la seva prioritat és que Pedro Sánchez guanyi les eleccions espanyoles

Europa Press
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta / ACN

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no descarta un pacte entre PSOE i Ciutadans després de les eleccions generals si és necessari per desbancar el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, tot i que ha remarcat que la seva prioritat és que els socialistes guanyin les eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El PSOE ha aconseguit una centralitat que l'habilita a arribar a acords amb altres forces polítiques", ha afirmat en una entrevista d'Europa Press el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en què ha recordat que els socialistes —que també han pactat amb el partit d'Albert Rivera a l'Ajuntament de Lleida— ja governen amb C's a Andalusia.

Iceta ha reivindicat la capacitat per establir acords amb altres partits, i ha dit que, a més de C's, el PSOE ha pactat amb Podem en altres autonomies com Castella-la Manxa, Extremadura, Aragó i Illes Balears, on s'han sumat també altres formacions.

Així i tot, ha remarcat que "per poder donar per acabat el mandat de Mariano Rajoy i el PP, el PSOE ha de guanyar les eleccions", i ha assegurat que l'alternativa a l'actual president del Govern només passa pel secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

El primer secretari del PSC fa un balanç negatiu de la legislatura de Rajoy, a qui ha acusat de no fer res per solucionar el debat sobre les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya: "No sé si alguna vegada pensa en quin nivell de responsabilitat té ell".

Segons Iceta, Rajoy està inhabilitat per a la pròxima etapa política, que ha d'obrir-se després de les eleccions catalanes del 27 de setembre i les generals: "Amb Rajoy i Artur Mas aquest tema no té solució, per la qual cosa per sortir de l'embolic hem de canviar Mas i canviar Rajoy".

Aposta per la reforma constitucional

Per solucionar l'encaix de Catalunya a Espanya el PSC insisteix en la seva proposta de reforma constitucional, una proposta que, segons la seva opinió, pot tenir el suport majoritari de la ciutadania: "Creiem que això té un camp molt ampli i pot tenir el suport majoritari de la gent".

Iceta considera que "tots els partits saben que la solució" és la reforma constitucional, i ha confiat que la pròxima legislatura a les Corts serveixi per canalitzar aquest canvi a la Carta Magna i per intentar que els debats territorials se celebrin al Senat i no al Congrés.

El grup propi al Congrés, aparcat

Després que Catalunya Sí que és Pot hagi pactat amb Podem tenir grup propi a la cambra baixa, el primer secretari del PSC ha explicat que no es plantegen ara aquest objectiu, ja que el que els interessa és anar de la mà amb el PSOE per reformar la Constitució: "No tenim plans de modificar la nostra relació amb el PSOE".

stats