Política 19/06/2014

Felip VI reivindica una Espanya unida i diversa "on hi cap tothom"

El nou rei promet exemplaritat en una monarquia que vol posar-se al dia per adaptar-se "als nous temps"

Joan Rusiñol
2 min

Madrid"Una monarquia renovada per als nous temps". Amb aquest missatge de fons, amb un fort component de relat generacional, el nou rei Felip VI ha demanat als espanyols que –sota el seu regnat– renovin el compromís amb els valors i principis inspiradors del pacte constitucional del 1978. Uns acords, els de la Transició, que van permetre una Espanya "unida i diversa" que ha reivindicat i on "hi cap tothom". En una crida implícita al diàleg, el cap de l'estat ha reclamat un esforç perquè no es trenquin els "vincles de l'enteniment".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els presidents de la Generalitat, Artur Mas, i del govern basc, Iñigo Urkullu, no han aplaudit el discurs que el monarca ha pronunciat a la sessió solemne de les Corts. Només un brevíssim petit aplaudiment de rigor, formal.

"Unitat no és uniformitat", ha avisat el monarca. En aquest model d'estat "hi caben totes les sensibilitats i sentiments, totes les maneres de sentir-se espanyol", ha defensat. "Tenim un gran país, som una gran nació", i ha assegurat que s'ha preparat durant anys per estimar-la i creure-hi.

L'ús mínim del català

Felip VI ha acabat el seu discurs donant les gràcies en les diverses llengües de l'Estat, un patrimoni que ha definit com "ponts de diàleg" i llegat col·lectiu que "enforteix" el conjunt de la societat espanyola. Ho ha aprofitat per citar diversos escriptors, entre ells, Salvador Espriu.

En la seva intervenció, d'uns 25 minuts de durada, ha assegurat que el seu regnat serà "exemplar" perquè vol que els espanyols se sentin "orgullosos" de la seva figura. Una clara referència als problemes i escàndols que han sacsejat la institució monàrquica els últims temps. Ha afirmat que hi ha una "justa exigència" de la ciutadania a les institucions perquè siguin coherents amb uns "principis ètics i morals": "El rei n'ha de ser referent i servidor", ha sentenciat. I s'ha compromès amb aquesta integritat.

Les seves paraules –pronunciades com a "rei constitucional", lleial a la primacia amb les Corts– han anat més enllà dels límits estrictes que li imposa la Constitució a les seves funcions. De fet, ho ha verbalitzat quan ha afirmat que vol ser al costat dels ciutadans a qui representa. Per això, ha fet un toc d'alerta a les institucions espanyoles per ser al costat i treballar políticament en favor dels qui han patit més durament la crisi. En alguns casos, ha destacat, persones a qui els problemes econòmics han deixat ferides en la seva "dignitat".

Han estat diverses les referències en clau de nova generació que pren el timó. Als joves, perquè no perdin l'esperança de trobar una feina. I a la societat, perquè posi atenció als nous reptes i oportunitats del segle XXI, com l'educació, la cultura, el medi ambient, Europa i la cooperació internacional.

Els parlamentaris i senadors han avalat amb gran ovació les línies mestres del regnat que avui comença.

stats