Política 01/07/2012

Montilla vol reformar el TC per evitar un 'Estatut 2'

L'expresident acusa CiU d'haver canviat de posició en matèria de finançament però no critica les negociacions del pacte fiscal

Acn
2 min
Presidents i arquitectura exterior

BarcelonaL'expresident de la Generalitat, José Montilla, ha fet balanç dels dos anys que han passat des que el Tribunal Constitucional emetés la sentència de l'Estatut. En una entrevista concedida a l'ACN, Montilla ha apostat perquè les institucions impulsin una reforma legal que "eviti" que el TC pugui tornar a sentenciar una llei que, com va passar amb l'Estatut, va arribar al tribunal després de ser aprovada en referèndum. I és que per l'expresident, això va provocar una "confrontació de sobiranies" i "un conflicte de legitimitats". A més, Montilla ha considerat que amb la sentència, el PP "ha guanyat el partit" perquè "va aconseguir l'objectiu de desqualificar l'Estatut i erosionar la seva legitimitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d'aquella sentència, Barcelona va ser l'escenari de la gran manifestació del 10 de juliol, que van encapçalar tots els presidents del Parlament i de la Generalitat vius. José Montilla, lògicament, hi va participar i va convocar a ser-hi a tots els catalans. "La sentència va ser un fet molt greu a la que corresponia una resposta ferma, massiva i unitària". Per l'expresident, actualment "continua havent-hi una ampla unitat, que no unanimitat, entre les forces polítiques i la societat en coses essencials que defensa l'Estatut, com la llengua".

La unitat política de després de la sentència és la mateixa a la que sovint apel·la ara el Govern per negociar el pacte fiscal. El PSC és, precisament, un dels partits que més al·ludeix el president de la Generalitat, Artur Mas, quan reclama aquesta unitat per superar l'actual sistema de finançament. Però Montilla ha volgut recordar a Mas que aquest model d'ara "està basat en el que diu l'Estatut i aquest apartat va ser avalat per totes les forces excepte per PPC i C's". "CiU va avalar i votar l'Estatut, i l'Estatut recull un determinat sistema de finançament. Si CiU ha canviat de posició, i és una cosa legítima, el que diu l'Estatut no es va fer en contra de l'actual president de la Generalitat", ha sentenciat.

Tot i això, Montilla no s'ha mostrat contrari a negociar un nou model. "El finançament s'haurà d'abordar, perquè així es va preveure en l'acord, a diferència del 2001, que es va signar com el millor acord i que era per sempre", ha dit, tot reconeixent que "és veritat que ara la crisi és un element d'interferència per tot, i també pel finançament". Respecte les possibilitats d'arribar a un pacte unitari i molt majoritari al Parlament, l'expresident no s'ha volgut pronunciar, però sí que ha explicat que, per ell, "seria desitjable que des de Catalunya es tingués una posició comuna i àmpliament compartida, i no només d'una majoria parlamentària".

stats