Política 13/01/2012

Montoro dóna 10 anys a les comunitats perquè paguin els deutes amb l'Estat

El ministre d'Hisenda allarga el termini de devolució de les bestretes a compte com volia el PP

Efe
3 min

Màlaga @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha anunciat avui que ajornarà deu anys la devolució corresponent a les bestretes a compte a les administracions públiques perquè promoguin el finançament que necessiten "amb urgència" en la provisió dels serveis públics. Montoro ha qualificat la llei d'estabilitat pressupostària aprovada avui al consell de ministres com a "molt important", per recuperar l'equilibri pressupostari i la sostenibilitat de totes les administracions, comunitats, ajuntaments, diputacions i, en general, del sector públic a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre, que ha intervingut en la inauguració de la convenció regional del PP que se celebra a Màlaga fins al diumenge sota el lema "El canvi andalús", ha dit que aquesta llei tornarà la confiança als espanyols i la capacitat que els emprenedors i autònoms puguin tornar a finançar-se. També ha assenyalat que la llei d'estabilitat pressupostària compromet tots els governants "amb la disciplina i el rigor pressupostari que Espanya mai hauria d'haver perdut".

Montoro ha anunciat que la setmana que ve al Consell de Política Fiscal i Financera totes les comunitats es presentaran "unides al compromís d'estabilitat pressupostària" i assegura els serveis públics bàsics, el finançament en educació, en sanitat i en la majoria de les prestacions socials.

"Des del Govern estem assumint les responsabilitats de coordinar la política econòmica", ha dit Montoro, que ha assegurat que "han d'insistir en el compromís per tornar a aquest camí d'equilibri pressupostari".

Això suposa, segons ell, una garantia per als socis europeus, per als inversors internacionals i una porta per obrir el creixement econòmic.

Pel que fa al PSOE, el ministre ha explicat que, després de les eleccions generals, "s'han trobat l'Espanya de l'herència socialista" de cinc milions d'aturats, de gairebé la meitat dels joves sense possibilitat de treballar i "una Espanya la imatge a Europa i al món està molt deteriorada".

"Ens hem trobat el forat negre del dèficit ocult", ha criticat Montoro, que "portava el segell de garantia del govern socialista".

El titular d'Hisenda ha dit en referència a l'oposició que és "impossible que aquests governin amb comptes clars" i que no entenen "el que és la transparència pública".

No obstant això, ha demanat als ciutadans que tinguin confiança perquè "hi ha un govern treballant des del primer dia per introduir les reformes que necessita el nostre país".

Sobre la pujada d'impostos, el ministre ha explicat que l'actual govern de Mariano Rajoy demana esforços als ciutadans amb principis de solidaritat, i que es tracta d'un "recàrrec impositiu temporal i excepcional".

"No hem fets els ajustos pressupostaris i fiscals sobre els més febles –ha dit–, hem exigit un esforç equilibrat, ponderat", cosa que motivarà que aquest esforç "sigui al menys perjudicial possible per al creixement econòmic i la creació d'ocupació".

Montoro ha dit que al final de la legislatura haurà tornat el creixement i hi haurà impostos més baixos, i que els comptes estaran equilibrats i tornaran a ser transparents.

"El fet de tenir experiència de govern fa que puguem parlar amb certes llibertats", ha precisat Montoro, que ha recordat que quan va deixar el ministeri d'Economia el 2004 "no hi havia cap dèficit ocult".

Segons Montoro, quan ha tornat ha trobat "un forat de més de 20.000 milions d'euros" i ha lamentat que el PSOE "encara té la gosadia de dir que realment van fer una gestió neta i clara".

D'altra banda, ha declarat que el pressupost que la Junta d'Andalusia ha presentat per al 2012 ha estat "inflat" i que comptava amb les bestretes a compte, motiu pel qual està "lluny de ser real".

stats