Política 23/02/2012

El govern espanyol ja dóna per fet que Brussel·les flexibilitzarà els objectius de dèficit

Mariano Rajoy demanarà a Brussel·les que es flexibilitzi el topall. El ministre Montoro avança que l'objectiu de dèficit dels nous pressupostos "s'adequarà al nou escenari de desafiament" econòmic

Joan Rusiñol / Efe
1 min
Mario Monti rep a Mariano Rajoy, a Roma / EFE

Madrid / RomaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat des d'Itàlia que el quadre macroeconòmic que presentarà el seu executiu inclourà una caiguda del PIB superior a l'1%, tal com figura a les previsions de la Comissió Europea. Rajoy ha avançat que presentarà uns pressupostos de l'Estat "austers" el 30 de març.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa a Roma amb el primer ministre italià, Mario Monti, Rajoy ha assenyalat que, després de conèixer les previsions econòmiques de Brussel·les, el seu govern parlarà amb la Comissió Europea sobre l'exigència de situar el dèficit públic en el 4,4% del PIB a finals d'any, però ha garantit que el seu objectiu és complir els compromisos adquirits.

Després de subratllar que serà "un any difícil" i assenyalar que descarta més pujades d'impostos, ha explicat que es fixarà un sostre de despesa "prudent" i que s'instarà a les comunitats autònomes i ajuntaments a corregir els seus pressupostos per a aquest any perquè els que van aprovar al seu dia no són realistes.

Hores abans, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, també ha assegurat des de Madrid que el seu departament començarà a fer uns pressupostos per al 2012 que responguin al quadre macroeconòmic previst per Brussel·les. Això vol dir un sostre de despesa i un objectiu de dèficit "adequat al nou escenari de desafiament que cal vèncer". És a dir, confirma –com ja va publicar l'ARA fa una dies– que la Moncloa té intenció de renegociar a Brussel·les el dèficit del 4,4% imposat per aquest any.

Montoro ha assegurat que les mesures que està prenent el seu govern estan pensades perquè la recessió prevista "sigui tan curta com sigui possible".

stats