Política 21/05/2012

Montoro, sobre la desviació del dèficit a comunitats del PP: "La correcció aquest any és factible"

El ministre d'Hisenda reclama "transparència per sobre de tot", en presència del conseller d'Economia madrileny

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha justificat avui el desviament del dèficit a comunitats governades pel PP des de fa anys per factures acumulades durant molt de temps. Segons ell, el pla per pagar proveïdors que ha posat en marxa el govern espanyol ha fet que ara aparegués a la llum pública aquesta xifra, més elevada del que estava previst. Ara bé, ha subratllat que no és estrictament una desviació de l'any 2011. Malgrat tot, ha assegurat, taxatiu, que "la correcció d'aquest dèficit és perfectament factible" de cara al 2012 si es compleixen els plans d'ajust que dijous va aprovar el Consell de Política Fiscal i Financera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abans, a la presentació del llibre 'El ajuste fiscal de las comunidades autónomas visto desde dentro', publicat per l'Institut d'Estudis Econòmics, s'ha limitat a elogiar la llei de la transparència i la d'estabilitat pressupostària que ha aprovat el govern espanyol. "Transparència per sobre de tot", ha proclamat. Ha ironitzat sobre els qui, des de l'oposició, acusen Rajoy "d'emetre dubtes".

L'acompanyava el conseller madrileny Percival Manglano, un dels responsables d'ocultar fins ara part dels comptes de la comunitat que presideix Esperanza Aguirre. Ha admès que la dada de tancament del 2011 "no és una bona xifra", però ha dit que això "reforça" la voluntat del govern autonòmic madrileny de complir. "Tenim completa voluntat política", ha dit a Montoro.

Montoro ha celebrat que el Consell de Política Fiscal i Financera demostrés que totes les comunitats estan "compromeses" amb la consolidació fiscal. "El govern té claríssim que no hi ha altra sortida per a Espanya que no sigui la reducció del dèficit públic", ha dit, posicionant-se clarament al costat del govern conservador alemany, que manté una pugna amb l'executiu socialista francès, que lidera la bandera del creixement.

El ministre, impulsor de les polítiques recentralitzadores que empeny la Moncloa, ha fet una defensa encesa de l'estat de les autonomies i de la descentralització política com a millor model per a l'economia espanyola. De fet, ha posat d'exemple els estats federals europeus per demostrar que són els que millor se'n surten. "Quan Espanya ha estat centralista, no ha coincidit amb la millor època de llibertat i benestar" dels ciutadans de l'Estat.

El ajuste fiscal de las comunidades autónomas visto desde dentro

stats