Política 18/07/2012

El govern espanyol qualifica Hugo Chávez de "gran amic" d'Espanya

El ministre de Defensa espanyol defensa la venda de material militar a Veneçuela

Efe
2 min

Madrid @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El ministre de Defensa, Pedro Morenés, ha qualificat aquest dimecres el president veneçolà, Hugo Chávez, de "gran amic" d'Espanya i ha defensat que empreses com Navantia venguin material a aquell país. De fet, ha informat que una delegació d'aquesta empresa es troba aquests dies a Caracas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre espanyol s'hi ha referit durant una interpel·lació d'IU sobre la política de defensa i la participació d'Espanya en missions a l'exterior. El diputat d'IU José Luis Centella ha censurat que els Estats Units considerin Veneçuela un país sospitós de donar cobertura a grups terroristes i que aquest fet condicioni la relació comercial d'Espanya amb el país sud-americà.

Morenés ha corroborat que Espanya no té autorització per vendre aquells productes nord-americans que van inclosos en el material fabricat per la indústria espanyola. Aquest veto ja es va exercir a finals de 2005 quan Washington va denegar la llicència de venda de components fabricats per les seves empreses per als avions que l'anterior govern espanyol, el de José Luis Rodríguez Zapatero, va acordar vendre a Caracas.

Amics d'Obama i de Chávez

Morenés ha recordat a la vegada que Veneçuela "no és precisament gaire amic dels Estats Units, i el president [Chávez], per cert, insulta, un dia sí i un altre no, el president dels EUA, que és un gran amic nostre, com també ho és el president de Veneçuela ", ha afirmat.

"Respectem la sobirania dels altres si volem que es respecti la nostra", ha afegit. El titular de Defensa ha reiterat la importància que la indústria militar té a Espanya per la seva aportació a la defensa estatal i a la creació de llocs de treball.

Navantia ha mantingut des de 2005 una col·laboració comercial amb el govern d'Hugo Chávez amb la venda de set vaixells de patrulla construïts a les drassanes de Puerto Real (Cadis) per un import de 1.200 milions d'euros. L'últim d'ells es va lliurar el passat 23 d'abril, en un acte que va comptar amb l'assistència de l'ambaixador de Veneçuela a Espanya, Bernardo Álvarez, i el director general de la SEPI, Francisco Ruiz Jiménez. Ruiz Jiménez va confiar llavors que el lliurament del vaixell "només fos el punt i seguit" en les relacions comercials amb Veneçuela i que s'obrissin noves oportunitats de negoci.

stats