ELECCIONS 2011
Política 05/05/2011

Les municipals de la revàlida

Aquesta mitja nit comença la campanya electoral per a les eleccions municipals del 22 de maig. Els sondejos apunten que el PSC pot perdre en benefici de CiU feus com Barcelona i Girona per primera vegada, mentre confien en mantenir les alcaldies de Lleida i Tarragona. ERC busca mantenir-se com a tercera força del municipalisme

M.colomer
2 min

BarcelonaCatalunya afronta a partir d'aquesta mitjanit la campanya electoral per als comicis municipals del 22 de maig. Són les eleccions de la revàlida, en què els partits intentaran, per un costat, consolidar els resultats del 28 de maig (en el cas de CiU i el PP) o capgirar-los, en el cas dels partits de l'esquerra, especialment PSC i ERC, principals damnificats de les eleccions nacionals. Fent cas als sondejos que s'han publicat fins avui, el PSC afronta les pitjors municipals en què pot perdre l'hegemonia municipal que ha ostentat històricament amb comoditat. Així, CiU té a l'abast arrabassar als socialistes catalans dos dels seus principals feus: Barcelona i Girona. Però caldrà veure l'efecte de les retallades del Govern d'Artur Mas en el comportament de l'electorat. En canvi, mentre el PP vol arrabassar al PSC l'alcaldia de Badalona, els socialistes confien en revalidar les alcaldies de Lleida i Tarragona. Els resultats del 22-M traçaran també el camí del PSC cap al congrés de la tardor en què es triarà el relleu de José Montilla.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Igualment, ERC és l'altra força que es planteja aquestes eleccions com una segona oportunitat després del càstig sever que va rebre el 28-N. ERC va passar llavors de ser la tercera força política del Parlament a la cinquena, per darrere del PP i d'ICV-EUiA. I després d'una política activa de replegament de forces amb nombroses coalicions municipals amb altres forces independentistes com Reagrupament, vol mantenir-se com a tercera força municipalista i pal de paller de l'independentisme.

Malgrat tot, però, caldrà veure fins a quin punt afecta a ERC la fragmentació de l'espai independentista, especialment als municipis on haurà de compartir espai amb les CUP, que doblen el nombre de candidaures que van presentar el 2007. A més, les municipals tindran la derivada també en el debat intern de cara al congrés que ERC farà també a la tardor per rellevar Joan Puigcercós al capdavant de la formació.

Igualment, ICV-EUiA -l'única supervivent del tripartit de la Generalitat- aspira a mantenir el seu espai històric, amb un vot altament ideologitzat, i fins i tot recuperar alguna alcaldia perduda a l'àrea metropolitana. Ara bé, ICV-EUiA haurà d'estar pendent també dels resultats dels socialistes en places determinants com Barcelona, on depenen dels resultats dels socialistes per poder tornar a optar a govern.

Hegemonia popular al País Valencià i les Illes

A més de les eleccions municipals, al País Valencià i les Illes Balears també s'hi celebraran eleccions autonòmiques. Cap sorpresa al País Valencià, on el PP, lluny de sortir escaldat de les conseqüències dels casos de corrupció que ha protagonitzat, encara reforça més la seva hegemonia. A les Illes, els sondejos previs a la campanya auguren una nova majoria absoluta del PP després de quatre anys d'alternança d'esquerres no exempta de convulsions internes.

Aquestes eleccions pinten bastos per al PSOE a nivell estatal. Pot perdre en benefici dels populars bastions autonòmics com Castella-La Manxa i Extremadura i locals com Sevilla. El 22-M serà la revàlida per l'esquerra catalana. Unes primàries, en canvi, per a un PP desitjós de desallotjar els socialistes de la Moncloa a les generals del 2012.

stats