TERRORISME
Política 27/11/2015

Madrid acusa CDC i ERC de no voler ser al pacte antijihadista

Ciutadans, Unió i UPyD van subscriure ahir el pacte antijihadista firmat al febrer per Mariano Rajoy i Pedro Sánchez a la Moncloa

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Jorge Fernández Díaz, ahir amb Albert Rivera en la reunió del pacte antijihadista.

MadridImatge d’unitat de la majoria dels partits espanyols en contra del terrorisme, però amb matisos, queixes i lamentacions de com el govern del PP està gestionant la resposta als atemptats de París. Ciutadans, Unió i UPyD van subscriure ahir el pacte antijihadista firmat al febrer per Mariano Rajoy i Pedro Sánchez a la Moncloa. L’acte, però, no va tenir ni de bon tros el punt solemne i institucional de l’acord entre el PP i el PSOE. Fins a deu partits es van reunir al ministeri de l’Interior amb Jorge Fernández Díaz per parlar de terrorisme. En plena precampanya, però, Rajoy i Sánchez van decidir plantar la resta de formacions en una reunió que només va comptar amb el líder d’un dels quatre principals candidats del 20-D, el president de Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albert Rivera va retreure a Rajoy i Sánchez que anteposessin els interessos electoralistes a un tema tan important i va voler erigir-se com a artífex del nou acord. “Hem aconseguit convertir una unió de dos en un pacte d’estat”, va dir.

Tots els partits van segellar l’acord menys Podem, que va assistir a la reunió només en qualitat d’“observador” perquè reclama que l’entesa s’obri a organitzacions de drets humans i que es condemni qualsevol intervenció militar. Des d’Unió, Josep Sánchez Llibre va retreure al govern espanyol que no truqués al president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, per convocar-lo. “Sembla un error polític que no s’hagi trucat a Mas”, va dir a Fernández Díaz, que va respondre que si CDC i ERC, de la mateixa manera que el PNB, no s’adhereixen al pacte és “perquè no volen”.

Per què hi faltaven CDC, ERC i PNB?

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va encarregar-se de trucar un per un a tots els partits presents a la reunió per convocar-los, inclòs Unió. No ho va fer, però, ni amb CDC, ni amb ERC, ni amb el PNB. Fernández Díaz va assegurar que continuaven “les portes obertes” al pacte, però va advertir que sempre que no es provés de “desnaturalitzar-lo”.

La nova clàusula que estableix l’acord és que el govern espanyol haurà d’informar tots els signataris de la petició d’ajuda que realitzi França per lluitar contra l’EI, tot i que serà el Congrés qui decidirà si es fa un pas endavant. Si la decisió fos abans del 20-D, seria la diputació permanent l’encarregada d’avalar la intervenció. Això i el consens entre partits, a més d’un acord de la comunitat internacional, són les condicions sine qua non que posa Mariano Rajoy per no haver-se d’embarcar a la guerra abans de les generals. El president espanyol insisteix que França no ha concretat l’ajuda que necessita i que, fins que no ho faci, Espanya no respondrà. El govern espanyol esgrimeix que és el principal aliat de París en contra del terrorisme i que farà servir “el millor de la lluita contra ETA” ara contra el jihadisme.

stats