EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 21/08/2012

Madrid allarga entre 10 i 15 dies l'alliberament d'Uribetxeberria

Un cop concedit el tercer grau al pres d'ETA Iosu Uribetxeberria, greument malalt, sembla que ara la Fiscalia de l'Audiència Nacional no té pressa per alliberar-lo. Reclama més informació mèdica.

Ara
2 min
Les mostres de suport públic a Iosu Uribetxeberria, que està en vaga de fam, no s'aturen a Euskadi.

MADRID.La llibertat condicional a Iosu Uribetxeberria, el segrestador de José Antonio Ortega Lara, encara haurà d'esperar. Madrid no vol donar la sensació que la vaga de fam del pres, secundada per una part important dels reclusos d'ETA, marca els tempos de la justícia. Per això ara la Fiscalia de l'Audiència Nacional ha demanat que s'ampliï l'informe mèdic abans de prendre la decisió final. Aquest pas certifica que l'eventual posada en llibertat no serà imminent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fons jurídiques van afirmar ahir que l'informe que va fer l'Hospital Donostia -i que va servir de base a Institucions Penitenciàries per concedir-li el tercer grau- ha d'anar acompanyat de l'historial clínic del pacient, dels seus antecedents mèdics i signat per "persones concretes" i no pas per una comissió de metges, tal com passava amb aquest document. Presons va dir, hores més tard, que ja havia rebut el llistat de professionals que van redactar l'informe, que qualifica d'"irreversible" el càncer de ronyó que pateix Uribetxeberria. Avui complirà el catorzè dia de vaga de fam, cosa que debilita encara més la seva salut.

Per començar a incoar el procediment de llibertat condicional, ara la Junta de Tractament de la Presó de Zaballa, a Àlaba, ha de fer arribar l'expedient al Jutjat de Vigilància Penitenciària de l'Audiència Nacional. Al costat d'aquest informe n'hi ha d'haver un altre, encarregat pel jutge Santiago Pedraz, per determinar si la malaltia pot ser tractada pels serveis hospitalaris de la presó. Un cop s'hagin rebut les dues carpetes, aleshores la clínica forense de l'Audiència Nacional haurà d'elaborar un tercer document en què torni a constatar la gravetat del reclús.

Amb tot aquest material a les mans, la Fiscalia es pronunciarà sobre la procedència o no de deixar-lo en llibertat condicional perquè pugui passar l'última etapa de la seva vida a casa. Fonts jurídiques creuen que això s'allargarà entre 10 i 15 dies. Un cop superades aquestes fases, serà el torn del jutge José Luis Castro, que finalment sentenciarà la situació d'Uribetxeberria.

Herrira exigeix rapidesa

El col·lectiu de suport als presos Herrira va denunciar que no prendre una decisió amb urgència suposa "allargar de manera cruel" l'estat del pres i que portar a "l'extrem" aquest calendari pot "conduir a la mort" del membre d'ETA.

Les mostres de solidaritat, mentrestant, continuen. La policia va detenir, i alliberar després, a Pamplona sis persones que s'havien enfilat a la façana de la seu del PP per demanar l'excarceració dels presos malalts. Algunes associacions de víctimes van reclamar que es prohibeixi la manifestació que Herrira ha convocat divendres a Bilbao.

stats