Política 22/10/2017

"Madrid està amb el poble català": centenars de persones es manifesten a Sol contra el 155

La convocatòria ha congregat menys persones que les últimes celebrades a Madrid per l'1 d'octubre

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Manifestació a Madrid contra el 155 i per la llibertat de Sànchez i Cuixart

MadridTambé hi ha un Madrid que diu 'no' a la intervenció de Catalunya i a l'empresonament dels líders de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Centenars de persones s'han manifestat aquest diumenge al vespre a la Puerta del Sol de Madrid durant una hora i quart amb crits de "Madrid està amb el poble català, "No passaran" i "La veu del poble no és il·legal", entre d'altres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els convocants han estat les Marxes per la Dignitat, Madrilenys pel Dret a Decidir, la Coordinadora 25-S i el moviment anticapitalista, integrat dins de Podem –que no ha donat suport a la protesta–. De la mateixa manera que des de fa setmanes onegen banderes espanyoles en molts edificis de Madrid, on la Hispanitat s'està allargant durant tot aquest mes d'octubre, hi ha veus que volen denunciar el "cop" que hi està havent a Catalunya amb Sànchez i Cuixart de "presos polítics" i la intervenció total de l'autonomia. Encara que siguin pocs que ho facin de manera oberta.

Un terç de la Puerta del Sol

La manifestació, a diferència de la d'aquest dissabte a Barcelona, no ha estat ni de bon tros multitudinària. La convocatòria ha ocupat menys d'un terç de la Puerta del Sol, mentre moltes de les persones que passejaven pel centre de la capital espanyola evitaven enganxar-s'hi perquè no se'ls identifiqués amb els "secessionistes". "Aquesta pesada no fa més que cridar i ningú li fa cas", deia la Raquel al seu grup d'amigues adolescents assegudes al mig de la font de la plaça, just davant de la seu de la Comunitat de Madrid, on també oneja una gran bandera espanyola. Responia així als crits de "Madrid està amb el poble català".

La concentració ha començat amb la lectura de tres manifestos de condemna al "cop d'estat" perpetrat pel govern espanyol amb l'aprovació en consell de ministres de les mesures d'intervenció de la Generalitat. Des de l'ANC Madrid, la seva portaveu, Belén Murillo, ha dit que això suposa "un pas més" en la deriva "repressiva" de l'Estat després de l'empresonament de Sànchez i Cuixart. Ángeles Maestro, portaveu de les Marxes per la Dignitat, ha dit que l'article 155, com qualsevol mesura d'"aires dictatorials", només s'imposarà "si el poble ho permet". "Estem convençuts que el poble català i el de Madrid cridaran un rotund 'No passaran'", ha afegit.

La concentració s'ha acabat amb el cant de 'L'estaca' –hi havia una pancarta on hi deia "Estirem fort perquè caigui l'estaca"– i d''Els segadors' amb la gent brandant espelmes.

Madrid també surt al carrer contra el 155 i reclamar l'alliberament de Sànchez i Cuixart

Podem no hi ha participat

Tot i el seu rebuig a l'aplicació de l'article 155 i la defensa d'un referèndum a Catalunya, cap membre de la direcció de Podem ha participat en la concentració d'aquest diumenge. Es tracta de la segona mobilització en menys d'una setmana, després que dimarts es decidís convocar també a la Puerta del Sol una concentració a favor dels Jordis que només va reunir unes desenes de persones sota la pluja.

La d'avui també ha estat, de tros, la més fluixa en l'últim mes. L'1 d'octubre més d'un miler de persones van emplenar tota la plaça del Sol en contra de la repressió policial, i el 7 d'octubre, la plaça Cibeles.

stats