Política 30/12/2014

Clam per l'autodeterminació a Mallorca

Més de 2.500 persones es manifesten a Palma per commemorar la Diada de Mallorca sota una forta presència policial

X.g.z.
2 min
La capçalera de la manifestació. / ENRIQUE CALVO

PalmaMés de 2.500 persones s'han manifestat aquest vespre a Palma en favor de l'autodeterminació dels Països Catalans. Sota el lema 'Els Països Catalans decidim: autodeterminació', la manifestació ha transcorregut amb un ambient pacífic i festiu. S'ha de destacar la forta presència policial que hi ha hagut durant tot el recorregut, la qual no ha deixat de sorprendre els assistents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Representants de les entitats de la Plataforma 31-D (PSM, Esquerra Republicana, l'Ateneu Pere Mascaró, la Fundació Emili Darder, el Sindicat Unió Obrera, l'Assemblea Sobiranista de Mallorca, el Grup Blanquerna, el Lobby per la Independència o el sindicat Ste) s'han situat a la capçalera d'una marxa en què s'han vist dos blocs clarament diferenciats. El primer, format per les organitzacions abans esmentades, i el segon, més combatiu i reivindicatiu, format per entitats com Endavant-Osan, Arran i CIM. El seu lema ha estat 'Desobeïm per uns països catalans socialistes i feministes'.

L'organització ha comptabilitzat més de 4.000 participants. Els del primer bloc, el de la plataforma 31-D, avançaven amenitzats per gralles, que durant tot el recorregut donaven pas a crits esporàdics a favor de la independència. Entre els del segon, bastant més nombrós, s'han sentit crits a favor de la unitat dels PPCC, contra la bandera espanyola i en defensa de les lluites ecologistes i dels drets de les dones.

Així mateix, diverses accions reivindicatives han esquitxat la marxa en aquest bloc més combatiu. S'ha cremat una maqueta de Palma Springs, el macrocentre comercial que s'està construint a les Fontanelles, i també s'ha deixat veure un bitllet d'avió simbòlic per facilitar la sortida de la Policia Nacional espanyola de Mallorca. A més a més, en passar per davant l'església de Sant Miquel, s'ha desplegat una pancarta en favor de les feministes encausades per l'acció a la parròquia palmesana.

La manifestació ha posat punt final a la plaça dels Patins, on l'escriptora italiana Lucia Pietrelli ha estat l'encarregada de llegir un manifest amb fortes crítiques cap a l'estat espanyol. Ha encetat el manifest demanant-se "quin país és aquest que no sap unir-se i on prevalen els egos individuals per sobre dels interessos col·lectius" i aquesta proclama ha estat interpretada per molts dels assistents com una possible referència als conflictes que s'han viscut en el si de MÉS entre el PSM i Esquerra Republicana, encara que també es pot interpretar com una referència a la divisió territorial dels Països Catalans.

Pietrelli també ha defensat el concepte d'identitat com una manera de construir-se com a persona i com a poble, el "poble català". Així mateix, ha recordat la importància de defensar la llengua, la cultura i el territori, que formen part, segons el seu parer, de la identitat del seu poble. A més a més, ha ironitzat sobre les faltes d'ortografia del president de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, que va accentuar el nom de Ramon Llull en un tuit. Finalment, ha acabat el manifest fent referència a Blai Bonet i, tot seguit, ha començat el concert organitzat per Ona Mediterrània.

stats